Medaillerecord in Rio voorspeld

In Rio de Janeiro gaan de Nederlandse olympiërs meer medailles dan ooit halen: 26 stuks, één meer dan in Sydney in 2000. Althans, volgens twee voorspellingen kort voor de Spelen. Die van Gracenote Live (voorheen Infostrada) is elk olympisch jaar traditioneel de bekendste. Het sportdatabureau houdt onder meer rekening met recente resultaten van olympiërs en aanwezigheid van concurrenten. Volgens de recentste voorspelling (begin juli) kan Nederland rekenen op 7 keer goud, 9 keer zilver en 10 keer brons. Schippers zou goud winnen, maar alleen op de 200 meter. Verder zou er twee keer dressuurgoud komen (Hans Peter Minderhoud en het Nederlands team), tijdritgoud voor Tom Dumoulin – al brak hij na de voorspelling nog zijn pols – en goud bij judo (Kim Polling), zeilen (Marrit Bouwmeester) en BMX (Niek Kimmann). Vier jaar geleden voorspelde Infostrada 23 medailles in Londen. Dat werden er 20. Persbureau AP waagde dinsdag ook een poging. Ook bij hen wint Nederland 26 medailles, waarvan 6 goud: Schippers (200 meter), Bouwmeester (zeilen), Anna van der Breggen (wegtijdrit), Dorian van Rijsselberghe (windsurfen), Ranomi Kromowidjojo (50 meter vrij) en de vrouwenhockeyploeg.

Rio 2016 pagina E8-9