luchthaven

Rechtbank verbiedt geplande FNV-actie van deel grondpersoneel KLM voor betere cao

FNV-actieflyer. Foto ANP

De kantonrechter heeft de voor woensdagavond geplande FNV-actie van een deel van het grondpersoneel van KLM verboden. Van 19.30 uur tot 21.00 uur wilden ongeveer honderd personeelsleden geen bagage in- en uitladen, geen vliegtuigen startklaar maken en geen passagiers begeleiden.

De werkonderbreking voor betere arbeidsvoorwaarden was dinsdag aangekondigd, waarop KLM een kort geding aanspande. Ook Schiphol maakte bezwaar. Na deze voorlopige uitspraak besluit de rechtbank volgende week of een staking van het personeel rechtmatig is.

Eind vorige week voerde het grondpersoneel van KLM ook al actie voor een betere cao. Afgelopen donderdag werden op de vrachtafdeling tussen 09.00 en 13.00 uur geen goederen en poststukken in vliegtuigen geladen. Passagiers kregen uitleg over de acties en een presentje van de bond.

De FNV eist onder meer dat de lonen van alle 14.500 grondmedewerkers met 1 procent stijgen, met een ondergrens van 75 euro per maand. Ook wil de vakbond dat de plannen om het aantal vakantie- en seniorendagen terug te dringen worden geschrapt. Daarnaast wil FNV meer vaste banen voor de uitzendkrachten bij KLM. Vier andere vakbonden staken niet; zij leggen de cao volgens KLM voor aan hun achterban.

    • Eppo König