Kind van Amish-boer heeft afweer die astma voorkomt

Hygiëne

Kinderen van traditionele Amish-boeren hebben weinig astma. Het stof uit hun huizen werkt astma-remmend, stof uit andere boerenhuizen niet.

Opgroeien op een boerderij beschermt kinderen niet per se tegen astma: het moet een traditionele boerderij zijn, waar mensen veel contact hebben met vee.

Dat blijkt uit een vergelijkende studie in de VS tussen kinderen van de Amish en een andere geïsoleerde, christelijke boerengemeenschap, de Hutterieten. Die groepen lijken sterk op elkaar. Toch hebben Amish-kinderen weinig astma (5 procent), Hutterieten juist veel (21 procent). Vergelijkbare cijfers zijn er voor allergieën.

De verschillen lijken het gevolg van hun landbouwmethoden, schreven Amerikaanse onderzoekers woensdag in The New England Journal of Medicine (NEJM). Amish bedrijven zeer ouderwetse landbouw, Hutterieten hebben moderne boerderijen.

Kinderen die opgroeien op boerderijen hebben minder astma en allergieën dan andere plattelandskinderen. Dat is in studies in Europa de afgelopen vijftien jaar aangetoond. Het stof van boerderijen prikkelt het immuunsysteem op een andere manier, blijkt uit proefdieronderzoek. De Erasmus Universiteit in Rotterdam publiceerde daar vorig jaar nog over in Science. De NEJM-studie bouwt daarop voort, door de afweer van dertig Amish-kinderen te vergelijken met die van dertig Hutterieten-kinderen. Van de dertig Hutterieten hadden er zes astma; van de Amish niet één.

De samenstelling en genactiviteit van de witte bloedcellen van de Amish-kinderen bleek anders. Hun aangeboren immuunsysteem is actiever, en dat blijkt goed tegen astma. Daarnaast bleek dat Amish-huisstof bij muizen astma remt, en ook daarbij is de aangeboren afweer betrokken.

Het onderzoek steunt de ‘hygiëne-hypothese’ (die stelt dat allergieën ontstaan door te schoon opgroeien) maar nuanceert die ook. De woningen van Amish en Hutterieten zijn beide schoon zonder huisdieren, en hun kinderen worden gewoon ingeënt.

    • Hester van Santen