IOC: vijf nieuwe sporten bij Spelen in 2020

Honk- en softbal, karate, sportklimmen, skateboarden en surfen zijn toegevoegd aan het Olympische programma.

Johanne Defay tijdens de eerste ronde van de surfwedstrijd US Open op Huntington Beach in Californië.
Johanne Defay tijdens de eerste ronde van de surfwedstrijd US Open op Huntington Beach in Californië. Foto Mark Ralston/AFP

Vijf sporten, waaronder honk- en softbal, karate en skateboarden, zijn woensdag door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) toegevoegd aan het programma van de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Daarmee neemt het IOC de aanbevelingen van de organisatiecommissie één op één over. Ook professionele (branding)surfers en sportklimmers kunnen over vier jaar in Japan gaan strijden om Olympisch eremetaal.

De IOC-leden stemden woensdag unaniem voor het toevoegen van de vijf sporten. Ze komen bovenop de 28 sporten die ook in Rio worden bedreven: er valt dus niets af. De Japanners maken hiermee gebruik van een wijziging in de regels waarmee organisatoren meer vrijheid hebben in het samenstellen van het programma.

Niet alle woensdag toegevoegde opties zijn overigens nieuw. Honkbal was tot 2008 Olympisch, maar verloor die status daarna. De vier andere sporten stonden nog niet eerder op het menu.

Eerste uitspraak CAS

Tevens was er woensdag de eerste uitspraak van het sporttribunaal CAS over de uitsluiting van individuele Russische sporters van de Spelen in Rio. De Russische gewichtheffers zijn terecht door hun internationale bonden van het Olympisch toernooi geweerd, zo besloot het CAS. Een IOC-commissie bekijkt de komende dagen bovendien of de Russen die wel naar Rio mogen, terecht zijn toegelaten.