informatief

The 80s with Dominic SandbrookBBC 2, 22.00-23.00u.

Voor de Britten zijn de jaren tachtig ongetwijfeld het tijdperk van ‘Iron Lady’ Margaret Thatcher, die premier was van 1979 tot 1990. Historicus Dominic Sandbrook wil in een nieuwe serie met een frisse blik naar het decennium kijken. Volgens hem was Delia Smith – ook wel de ‘queen mother’ van de Britse kook-tv genoemd – invloedrijker dan Thatcher. Ze staat symbool voor de consumptiemaatschappij en de opkomst van individualisme in het decennium.

Verder mixt Sandbrook politiek met de manier waarop het dagelijks leven aan het veranderen was. In de popcultuur was de eerste fase van de punk voorbij en begonnen New Romantics als Duran Duran en Spandau Ballet te scoren. In de tweede helft van de jaren 80 ontstond er een sterkt nationalistisch sentiment in een globaliserende wereld. Britten worstelden met hun identiteit op het wereldtoneel (een verwijzing naar de Brexit lijkt niet te vermijden). Verder aandacht voor de invloed van computers, de Argentijnse invasie op de Falkland-eilanden, de dreiging van de IRA en de manier waarop men reageerde op de opkomst van aids.

    • Auteur Onbekend