Illegaal kampvuur oorzaak bosbranden Californië

Het vuur werd aangestoken in Garrapata State Park, een beschermd natuurgebied.

Een door de bosbranden vernietigd huis. Foto Reuters

De bosbranden die sinds eind juli in de Amerikaanse staat Californië woedden, zijn veroorzaakt door een illegaal kampvuur. Lokale autoriteiten maakten dat dinsdag lokale tijd bekend, meldt persbureau Reuters. De brand heeft 174 vierkante kilometer in de as gelegd en tientallen huizen vernietigd.

De brand vond plaats nabij de kuststreek Big Sur, dat tussen San Francisco en Los Angeles in ligt. Honderden mensen zijn in de omgeving geëvacueerd. Volgens de lokale autoriteiten is het illegale kampvuur, dat de vernietiging in gang zette, op 22 juli aangestoken in Garrapata State Park - een beschermd natuurgebied. Er zijn vooralsnog geen arrestaties verricht.

Eén persoon is om het leven gekomen toen hij met een bulldozer het vuur probeerde te bestrijden. Het voertuig waarin hij zat kieperde om.

Bosbranden Californië

Californië wordt vaak geteisterd door bosbranden. Momenteel staat een gebied van acht vierkante kilometer in brand in de buurt van de stad Fresno. Eind juni was er een grote brand nabij Los Angeles. Daarbij werden hondervijftig huizen verwoest en vielen twee doden.

De veel voorkomende branden hebben onder andere te maken met het gebrek aan regenval in de staat. Californië maakte een historische periode van droogte mee tussen 2011 en 2014. Hoewel het sinsdien is afgenomen, voorspellen wetenschappers dat de droogte in de toekomst door klimaatverandering erger wordt.

Lees ook: De droogte is niet alleen ellendig
    • Guus Ritzen