Ikea tegen Instagrammers: het is een maaltijd, geen wedstrijd

In een nieuwe reclame laat de meubelketen een zeventiende-eeuwse variant van Instagram zien.

Beeld uit video Ikea

Eerst gaat de magere kwark in het oude jampotje. Niet omdat het makkelijk eet, maar het ziet er zo leuk uit. Dan een egaal laagje van granola en chiazaadjes, gevolgd door wat nonchalant gedrapeerde vruchtjes. Het geheel vanuit alle hoeken fotograferen op een goed verlichte houten ondergrond, filtertje erover, hashtag erbij. #foodporn

Voor mensen die het zelf niet doen kan het fotograferen van eten voor op Instagram een flinke ergernis zijn. Terwijl de maaltijd al staat af te koelen wil je tafelgenoot eerst nog zijn couscous/heilbotfilet/speltpannekoekjes haarscherp op beeld vastleggen. En aangezien hij niet de enige is, kun je niet meer op Facebook of Instagram kijken zonder eetfoto’s te zien.

Lees ook: Behandelt je vriendin jou als een wandelende selfiestick?.

Ikea bindt nu de strijd aan met het overmatig gefrunnik met eten voor de perfecte foto. In een nieuwe reclame van de meubelgigant is te zien hoe een zeventiende-eeuws gezin klaarzit voor het avondmaal. Dan haalt de vader een schilder erbij, om de eettafel vast te leggen. Zijn bedienden gaan vervolgens het hele dorp door met het doek.

“Let’s relax”, geeft het Zweedse bedrijf de kijkers aan het einde van het filmpje mee. De camera is dan alweer in het heden en toont een nieuwe, gezellige keuken, want het blijft tenslotte reclame. Maar wel één met een kritische boodschap: vergeet aan de eettafel vooral niet om plezier te hebben. “Het is een maaltijd, geen wedstrijd.”

Lees ook: Duitse literatuurcriticus recenseert Ikea-catalogus, boek wordt afgekraakt.

Een perfecte foto, maar het smaakt nergens naar

De winkelketen is overigens niet de eerste die de draak steekt met het gedrag van sommige Instagrammers. Het Youtube-kanaal AwesomenessTV maakte eerder dit jaar al een video van een jongen die volkomen doorslaat zodra hij zijn koffie krijgt. Misschien een beetje ver doorgevoerd, maar het idee is hetzelfde:

Ook op Instagram zelf zijn er profielen die andere het gedrag van andere Instagrammers bespotten. Neem het account Satiregram, dat geen foto’s plaatst, maar uitgeschreven tekstjes van wat je op de foto had kúnnen zien (tekst gaat verder onder de foto’s):

En op het profiel Brosbeingbasic maakt een groep mannen ironische variaties op weinig originele Instagramposes: