Longreads

Hoe het beklimmen van de Everest steeds digitaler wordt

In een longread beschrijft Motherboard de gevolgen van de komst van internet voor het bedwingen van de hoogste berg ter wereld.

Foto iStock

15 oktober 2010 was een dag met historisch bergnieuws. Het boren van de Gotthard-basistunnel werd afgerond, waardoor het met 57 kilometer officieel de langste tunnel ter wereld werd. Maar opmerkelijker: op 15 oktober verstuurde bergbeklimmer Eric Larsen de eerste tweet ooit vanaf de top van de Mount Everest.

Twitter avatar ELexplore Eric Larsen Everest summit! -Sent with @DeLormeGPS Earthmate PN-60w

De Everest wordt beklommen sinds 1921. De eerste keer dat de top bereikt werd was in 1953, door Edmund Hillary en Tenzing Norgay. Het modernste communicatiemiddel waar zij over beschikten was een radio van ruim twee kilo. Sindsdien is er technologisch een hoop veranderd bij pogingen om het dak van de wereld te bereiken. Daniel Oberhaus van techwebsite Motherboard schreef een fascinerende longread over de voor- en nadelen van de digitalisering van Everest-expedities.

Technologie, waaronder uiteindelijk internet, hebben het klimmen veiliger gemaakt. Een app die vrij precies voorspelt wanneer er sneeuw valt of eentje waarmee in Amerika live je vitale lichaamsfuncties in de gaten worden gehouden. Paradoxaal genoeg is het er echter ook minder veilig op geworden, schrijft Oberhauser. Want minder ervaren klimmers denken dat ze door technologie sneller in staat zijn de Everest te bedwingen. En áls er dan iets misgaat missen ze de ouderwetse klimvaardigheden die hun leven kunnen redden.

Lees ook: Mount Everest: een op de dertig sterft op weg naar de top

Snapchat en VR

De wenselijkheid van internet op een plek als de Mount Everest valt ook te betwijfelen. Is Mount Everest nog wel de meest afgelegen plek op aarde als je elke stap live kan streamen op Facebook? Was afzondering van de rest van de wereld niet ooit de bedoeling van een beklimming? Maar voor professionele bergbeklimmers biedt het ook mogelijkheden. Voor sponsoren is het heel aantrekkelijk als twee klimmers hun tocht naar de top zonder zuurstof op Snapchat bijhouden.

Bekijk ook deze 360-gradenvideo: De beklimming van Everest

Een andere technologische innovatie biedt Solfur Studios. Voor virtual reality-brillen heeft het Everest VR ontwikkeld. Het bedrijf belooft een nog realistischer ervaring van de beklimming dan zelfs klimmers krijgen. Vanwege de ijle lucht zijn klimmers zich niet altijd even bewust van wat ze meemaken, maar met de VR-beleving wel. Zo maakt technologie het niet alleen makkelijker de berg te bezoeken, maar ook om er niet naartoe te hoeven.

Lees het volledige verhaal (5.429 woorden, leestijd 21 minuten): How to Use the Internet on the Summit of Everest
    • Joram Bolle