In dit ‘ongeluksgebouw’ stierven mogelijk drie patiënten

Gesloten

Wat gebeurde er in de kliniek van Klaus Ross? De buurt weet weinig. „Ze liepen hier vaak buiten, met een infuus.”

De voordeur van het Klaus Ross Center, de kliniek voor alternatieve geneeskunde, in het Duitse Bracht is verzegeld.
De voordeur van het Klaus Ross Center, de kliniek voor alternatieve geneeskunde, in het Duitse Bracht is verzegeld. Foto ANP / Piroschka van de Wouw

„Het is een ongeluksgebouw”, zegt buurman Siegfried Naujoks over het pand waarin de praktijk van Klaus Ross is gevestigd. „Ooit was het een hotel waar maar liefst drie keer de vrouw van de eigenaar er met een gast vandoor is gegaan. Daarna kwam er een arbeidsbureau in en enkele jaren terug begonnen ze er de praktijk om kankerpatienten te behandelen.”

De deur is verzegeld door de politie, Klaus Ross heeft een briefje op de deur gehangen dat de praktijk wegens onvoorziene omstandigheden tot nader order is gesloten. Boven de gesloten vitrage is nog net een spreek- en behandelkamer van de kliniek te zien.

Van een huiszoeking hebben de bewoners van het stadje, een paar kilometer van de Nederlandse grens, niks gemerkt. Ook kenden ze de behandelaar niet goed.

Lees ook: Mogelijk drie doden na Duitse ‘kankertherapie’

‘Mensen met geld’

Duitse kliniek verdacht na sterfgevallen

Zowel bij verzekeringsagent Naujoks, gevestigd naast de kliniek, als bij kiosk Lotto Neubert om de hoek werden soms pakjes afgeleverd voor de kliniek. Ook flessen insuline, aldus de uitbater van Lotto Neubert. Bewoners zeggen de eigenaren van de kliniek niet goed te kennen. Buurman Naujoks sprak de oprichter wel eens, een Nederlander. „Die was van kanker genezen door een alternatieve techniek die hij nu hier ging aanbieden”, vertelt Naujoks. „Anderhalf jaar geleden was hij verdwenen, volgens Ross omdat de kanker terug was gekomen. Ik heb zijn auto nog verzekerd.”

Het waren vooral Nederlanders die de kliniek bezochten, vertellen de inwoners. Naujoks:

„Uitbehandelde patiënten, ze zagen er vaak erg ziek uit. Van de tien auto’s waren er acht zeer groot, mensen met geld. Ze liepen hier vaak buiten, terwijl ze een infuus meedroegen, wachtend tot de behandeling klaar was. Wat er in zo’n infuus zat, weet ik niet. Ik zag die patiënten aan dat infuus wel buiten roken, dat snapte ik niet.”

Kleine auto

Ook bij Lotto Neubert zagen ze de patiënten buiten met het infuus. Bezoekers en winkeleigenaar speculeren over wat er is gebeurd, en of je in Duitsland makkelijker een vergunning krijgt als alternatief genezer.

Het verhaal rond de kliniek is het spannendste wat Bracht in jaren is gebeurd. „Er zijn alleen wat jongeren die soms voor overlast zorgen, verder is het hier rustig”, zegt een vrouw bij Lotto Neubert. Naujoks zag Ross afgelopen maandag nog. „Ik weet niet of zijn zaken zo goed gingen. Hij reed in een hele kleine auto, niet iets dat past bij een arts.”