LeineRoebana: ‘Het komt over als een zeer subjectief oordeel’

Reacties op de toekenningen van het Fonds Podiumkunsten: Internationaal Danstheater, Dansmakers Amsterdam, LeineRoebana, Danstheater Aya en Korzo.

Internationaal Danstheater

Gevraagd van het FPK 527.500 euro, gekregen 0 euro,
gevraagd van het AFK 260.000 euro, gekregen 0 euro

Het Internationaal Danstheater (voorheen het Internationaal Folkloristisch Danstheater), een van de oudste gezelschappen van Nederland, zal op grond van de adviezen verdwijnen. Algemeen directeur Sophie Lambo: “Ontzettend jammer. In de periode 2017-2020 wilden we de nieuwe koers van ID met een breed palet van choreografen verfijnen en verdiepen. Het lijkt alsof de commissies dat niet hebben gelezen.”

Dansmakers Amsterdam

Gevraagd aan AFK 700.000, gekregen 155.000 euro,
gevraagd aan FPK 185.000 euro, gekregen 0 euro

„Onze prestaties en inzet van de laatste jaren lijken genegeerd”, zegt Suzy Blok van Dansmakers Amsterdam dat de subsidie gekort zag van 400.000 naar 155.000 euro. „Het toegekende bedrag van het AFK is nog niet eens de huursom, laat staan dat je er een productiehuis van kunt runnen. Daarom vind ik het advies slecht voor de héle dans in Amsterdam.” (FW)

Lees ook: Het nieuws en andere reacties

LeineRoebana

Gevraagd aan FPK 448.800 euro, gekregen 0 euro,
gevraagd aan AFK 200.000 euro, gekregen 160.000 euro

LeineRoebana bestaat ruim 25 jaar en wordt door het FPK nu op de nul gezet en worden door het AFK gekort, onder andere wegens een afgenomen artistiek belang. LeineRoebana krijgt daarnaast kritiek op zijn zwakke ondernemerschap. Beide gezelschappen vallen terug naar ongeveer een derde van het huidige subsidieniveau. Choreografe Andrea Leine is ronduit geschokt over het advies van de FPK, dat spreekt van sleetsheid en een herhaling van zetten. “Dat baseren ze op Ghost Track, een voorstelling uit de vorige kunstenplanperiode. In de tussentijdse monitorgesprekken is deze kritiek nooit geuit. Het komt over als een zeer subjectief oordeel.”

Danstheater Aya (jeugddans)

Gevraagd aan AFK 250.000 euro, gekregen 160.000 euro,
Gevraagd aan FPK 562.000 euro, gekregen 0 euro

Wies Bloemen, artistiek leider van Aya dat al 25 jaar bestaat: “Niemand maakt dit soort emotioneel, persoonlijk werk voor jongeren. Het FPK zegt min of meer dat mijn werk oubollig is, maar dat vindt mijn publiek niet. We hebben het de afgelopen vier jaar goed gedaan. Dan doet het pijn dat op subjectieve gronden een bloeiende organisatie om zeep wordt geholpen.” Bloemen overweegt bezwaar aan te tekenen.”

Korzo

Gevraagd aan FPK 557.500 euro, gekregen 0 euro
Productiehuis Korzo verliest als gevolg van het negatieve advies van het FPK na ruim twintig jaar de landelijke ondersteuning. “Het gekke is dat de kritiek die het FPK heeft op onze begeleiding van choreografisch talent wordt tegengesproken door hun eigen nieuwe toekenningen aan Alida Dors en David Middendorp”, zegt artistiek directeur Leo Spreksel. “Daarmee bevestigt het fonds impliciet onze rol als dansproductiehuis in Nederland.”

    • Francine van der Wiel