Grote prijsverschillen in de zorg

Volksgezondheid

Een spiraaltje laten plaatsen of neusholtes laten uitspuiten: in het ene ziekenhuis pakt het duurder uit dan in het andere, onthult een prijslijst van CZ.

Elke ziekenhuis heeft een ander tarief
Elke ziekenhuis heeft een ander tarief

CZ heeft als eerste zorgverzekeraar de tarieven van ziekenhuisingrepen gepubliceerd, waar uit blijkt dat de prijzen die ziekenhuizen berekenen sterk van elkaar verschillen. Het gaat om de behandelingen die vallen binnen het maximale eigen risico van 885 euro.

Patiënten die een tot twee keer een polikliniek bezoeken voor een slaapstoornis zijn in het Van Weel-Bethesda ziekenhuis in het Zeeuwse Dirksland 129 euro kwijt. Bij veel andere ziekenhuizen ligt de behandeling tussen de 135 en 180 euro. Maar in specialistische klinieken zoals Kempenhaege in het Brabantse Heeze kost het bezoek 296 euro.

Een ander groot verschil is de veel voorkomende ingreep van het inbrengen van een spiraaltje. In het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Goes kost het 156 euro, terwijl de ingreep in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft 580 euro kost.

‘Het jaar van de transparantie’

De publicatie van CZ volgt op de oproep van de Consumentenbond om de zogenoemde gecontracteerde tarieven van ziekenhuisbehandelingen openbaar te maken. Dan kunnen consumenten de kosten vergelijken van de behandeling in de verschillende ziekenhuizen.

CZ schrijft op haar website dat ze begrijpt dat consumenten informatie willen hebben over de prijs en kwaliteit van de zorg: „Wij vinden dat u mag weten wat uw zorg kost. En begrijpen dat u informatie over de prijs én kwaliteit van zorg wilt. Zodat u de beste keuze kunt maken.”

De gepubliceerde tarieven zijn over het jaar 2016. Deze komen tot stand door onderhandelingen tussen zorgverzekeraars en ziekenhuizen. De verschillen tussen de behandelingen komen volgens CZ door het prijsbeleid van een ziekenhuis en het verschil in geleverde zorg. In de komende tijd zal de zorgverzekeraar de tarievenlijst steeds updaten.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD) lanceerde vorig jaar de campagne ‘Het jaar van de transparantie’. Volgens de minister was er te weinig informatie over de kwaliteit en kosten van de zorg.

„Overal in de samenleving zien wij dat informatie over de prijs en kwaliteit van producten en diensten met één muisklik beschikbaar is. Maar als het gaat om onze gezondheid – het meest waardevolle wat mensen hebben – is die informatie er nauwelijks.”

De minister maakte in maart 2015 bekend dat er jaarlijks 5 miljoen euro wordt uitgetrokken om de informatievoorziening voor patiënten te verbeteren. Van zorgverzekeraars werd gevraagd om meer duidelijkheid te bieden over de zorgpolissen.

    • Huib de Zeeuw