Griekenland

Ex-topman statistiekbureau vervolgd

Zijn de Grieken dan toch slachtoffer geworden van een complot in 2009? Waren de tekorten opgeblazen door het bureau voor de statistiek (Elstat) om buitenlandse schuldeisers vrij spel te geven?

Het Griekse Opperste Gerechtshof heeft maandag de weg vrijgemaakt voor de vervolging van de voormalige topman van het bureau voor de statistiek, Andreas Georgiou, wegens „ondermijning van het nationale belang”. Daarop staat een gevangenisstraf van maximaal tien jaar.

Het draait om het begrotingstekort van 2009. Dat zou opzettelijk groter zijn voorgesteld dan het in werkelijkheid was om interventie door het IMF en de EU mogelijk te maken. Georgiou kwam in 2010 van het IMF om een nieuw bureau voor de statistiek op te zetten. Dat was kort na de verkiezingen van 2009. De nieuwe centrum-rechtse regering voorspelde een veel groter begrotingstekort dan eerder was verwacht. Het opzetten van Elstat, een nieuw bureau voor de statistiek, maakte deel uit van het eerste hulppakket dat volgde.

Elstat stelde daarop het tekort over 2009 bij van 12,98 procent naar 15,8 procent van het bruto binnenlands product, waarmee een reeks van reddingsacties door het IMF en de ECB mogelijk werd gemaakt. Volgens sommigen was dat een politiek spel om Griekenland te dwingen tot een bezuinigingsprogramma. Georgiou ontkent iedere opzet.

    • Renée Postma