Fors hogere winst ING, beurskoers herstelt flink

Halfjaarcijfers

Beleggers zijn verheugd over laatste cijfers van ING, toch staat het aandeel 40 procent lager dan vorig jaar, met dank aan een „instabiele wereld”.

Foto Lex van Lieshout / ANP

ING heeft ondanks moeilijke omstandigheden een sterk tweede kwartaal achter de rug. De bank boekte een winst van 1,4 miljard euro. Dat is 27 procent hoger dan een jaar geleden en bijna 70 procent meer dan het afgelopen kwartaal.

Dat blijkt uit de halfjaarcijfers die de bank woensdag heeft gepubliceerd. Het gaat om de zogeheten ‘onderliggende’ winst. Dat is de winst gecorrigeerd voor eenmalige mee- en tegenvallers. Dit is de maatstaf waar beleggers veelal naar kijken omdat die het beste beeld zou geven van de financiële prestaties van de bank.

Uit de cijfers blijkt ook dat ING haar kapitaalbuffers licht heeft verhoogd ten opzichte van het vorige kwartaal. Daarmee moeten financiële schokken worden opgevangen. Ook heeft ING er 650.000 nieuwe particuliere klanten bij gekregen en groeide het leningenboek met 14,8 miljard euro.

Beleggers reageerden woensdagochtend zeer positief. De koers van het aandeel stond rond twaalf uur ongeveer 8 procent hoger.

De afgelopen twee dagen stond het aandeel juist onder druk. Dinsdag behoorde ING zelfs tot de verliezers op de beurs. Het aandeel verloor in één dag bijna 5 procent aan waarde.

Een van de betere banken

Aanleiding daarvoor leek de Europese bankenstresstest. De uitslag van die test – een rampenoefening om te onderzoeken hoe goed de grote banken van Europa bestand zijn tegen een nieuwe crisis – werd vorige week vrijdag nabeurs bekendgemaakt. De maandag erop begonnen beleggers hun aandelen in vrijwel alle Europese banken te dumpen.

ING kwam juist als een van de betere banken uit de test. Maar de koers kwam toch onder druk te staan.

Uit de test blijkt dat Europese banken in het algemeen beter bestand zijn tegen nieuwe schokken dan een paar jaar geleden. Tegelijkertijd blijft hun situatie kwetsbaar, benadrukte het hoofd van de Europese bankenwaakhond EBA, die de test uitvoerde.

Banken kampen met moeilijke omstandigheden. De rente is extreem laag en dat holt het verdienmodel uit. In Nederland waarschuwt toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) de laatste maanden steeds scherper voor de „existentiële bedreiging” die hier op termijn vanuit gaat. Het ziet er niet naar uit dat de rente op korte termijn weer gaat stijgen.

Daarnaast is er hernieuwde economische en politieke onzekerheid sinds het Britse EU-referendum. Kwakkelende economieën zijn over het algemeen slecht voor banken: als er geen economische groei is, is er ook geen vraag naar kredieten.

Die ‘nieuwe werkelijkheid’ voor banken lijkt steeds meer tot beleggers door te dringen. De aandelenkoersen van Europese banken staan al geruime tijd onder druk. De SX7E, een beursindex met daarin veel grote Europese banken, is in twaalf maanden tijd gehalveerd. De beurskoers van ING staat ten opzichte van een jaar geleden bijna 40 procent lager.

Onzekere omstandigheden

ING lijkt nu nog weinig last te hebben van de lage rente. De rentemarge, het verschil tussen de rente die ING vraagt op leningen en de rente die ze geeft op spaargeld, is nog steeds historisch hoog. Dat komt mede doordat ING meer vastgoed- en (gespecialiseerde) bedrijfskredieten verstrekt. Die zijn wat risicovoller dan bijvoorbeeld hypotheken, maar de rente erop is ook hoger. De totale rente-inkomsten stijgen tegelijkertijd zelfs, doordat er meer leningen worden verstrekt.

ING-topman Ralph Hamers wees woensdag ook op de onzekere omstandigheden. „De wereld is geen stabiele omgeving op dit moment. Er is geopolitieke onrust en in de politieke arena zien we polarisatie, zoals bij het Britse referendum.” ING is niet immuun voor alle onzekerheden, erkende Hamers. Maar volgens hem staat ING er goed genoeg voor om deze voorlopig het hoofd te kunnen bieden. „Goede financiële resultaten zijn de eerste stap om dit soort ontwikkelingen te doorstaan.”

    • Chris Hensen