Europese Commissie: Ziggo en Vodafone mogen fuseren

De ACM en de Consumentenbond hadden de Europese Commissie gevraagd de gevolgen van de fusie te onderzoeken.

Beeld ter illustratie
Beeld ter illustratie Remko de Waal / ANP

De Europese Commissie heeft geen bezwaren tegen het samenvoegen van de Nederlandse activiteiten van telecombedrijf Vodafone en kabelmaatschappij Ziggo. Een voorwaarde is dat Vodafone Nederland zijn afdeling voor vaste telefonie, internet en tv-diensten afstoot, maar dat had het bedrijf zelf al aangeboden.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) en de Consumentenbond hadden de Europese Commissie gevraagd de gevolgen van de geplande fusie tussen de twee netwerkbedrijven te onderzoeken. De Consumentenbond waarschuwde dat het samengesmolten bedrijf niet goed zou zijn voor de concurrentie op de telecommarkt.

Steeds meer consumenten kiezen voor een combinatie van vaste en mobiele internet- en telefoondiensten, in combinatie met televisie. Met de fusie zijn de twee partijen die dit in heel Nederland aanbieden KPN en Vodafone/ Ziggo. Momenteel gebruikt Vodafone noodgedwongen het netwerk van marktleider KPN om vast internet en tv in Nederland aan te bieden.

Lees ook: Kabelnet in Nederland hoeft niet open

In februari werd aangekondigd dat de Vodafone Nederland en Ziggo willen fuseren. De telecomsector is bezig met herschikken door overnames. Gratis internetdiensten voor bellen of het uitwisselen van berichten, leveren problemen op voor de netwerkbedrijven.

Ziggo en Vodafone hebben beide in Nederland iets minder dan vierduizend werknemers. Verwacht wordt dat de voorgenomen samenwerking een besparing van 280 miljoen per jaar oplevert. Hoeveel banen verdwijnen, is niet bekend.