Dit zijn de films die we deze week voor je bespreken

‘The Forbidden Room’ wekt de indruk een compilatie van vervallen nitraatfilms te zijn. ‘Suicide Squad’ is van een heel andere orde. Zal deze film de inspiratie zijn voor een schietpartij?

 • ●●●●

  The Secret Life of Pets Animatie

  De film gaat over wat huisdieren doen als baasjes de deur dichttrekken. Dat blijkt in het flatgebouw van Max en andere netjes geborstelde dieren roddelen, wachten en (metal-)feestjes geven. Max belandt met zijn nieuwe ‘broer’, Duke, per ongeluk op de straten van New York. Buiten hun beschermde cocon valt het ruziënde paar in de handen van een wraakzuchtige bende van verlaten huisdierenonder leiding van het hilarische, moordlustige maar pluizige konijn Snowball. Een minder ambitieus verhaal dan bijvoorbeeld Disneys Zootopia, waar op kinderniveau hedendaagse thema’s als discriminatie worden behandeld. Maar de aandoenlijke, grappige personages maken dat meer dan goed. Lees de recensie: Smelten bij aandoenlijk huisdiergedrag

  Regie: Chris Renaud. Engelse stemmen: Louis C.K., Eric Stonestreet, Kevin Hart, Jenny Slate In 136 (NL-versie) en 87 (OV) bioscopen.

 • Lees ook: Essay - Filosoof Maarten Doorman ziet dieren in hedendaagse animatie evolueren. Dieren vallen uit hun rol
 • ●●●●

  Chronic Drama

  David is niet bang voor de dood. Hij gaat er zo goed, zo intiem mee om dat familie zich soms buitengesloten voelt en represailles neemt. Zijn omgang met patiënten is ook wel erg intens. Een beetje geobsedeerd misschien. Welke leegte vullen zij in zijn leven? Heeft hij eigenlijk wel een leven? Er is een trauma, maken we uit flarden van gesprekken op. Wat is zijn motivatie? Wij gaan dat ontdekken. De film is dan voorbij. Maar met David zijn we dan nog lang niet klaar. Lees de recensie: Intiem met de dood omgaan

  Regie: Michel Franco. Met: Tim Roth, Michael Cristofer, Elizabeth Tulloch.In: 12 bioscopen

 • Lees ook: Interview - Regisseur Michel Franco onderzoekt hoe moeilijk terminale zorg is in zijn confronterende film ‘Chronic’. In bed met een stervende
 • ●●●●

  Suicide Squad Superheldenfilm

  Zal Suicide Squad de inspiratie zijn voor een schietpartij?”, is een van de vragen op het berichtenbord van de bekende filmwebsite IMDb. Een vraag met een bezorgde ondertoon, en eentje die ‘de zomer van angst’ krachtig samenvat. Want hoe leuk is het nog om op het witte doek een stel anarchistische misfits in de weer te zien met allerlei wapentuig, terwijl in werkelijkheid gestoorde eenlingen en terroristen bijna dagelijks hetzelfde doen? Lees de recensie: Is nihilistisch geweld leuk in ‘zomer van angst’?

  Regie: David Ayer. Met: Will Smith, Margot Robbie, Viola Davis, Jared Leto. In: 118 bioscopen

 • Lees ook: Interview David Ayer - Filmstudio Warner Bros gaf regisseur David Ayer creatieve vrijheid en 250 miljoen om een nieuw superheldenspektakel te scheppen. Superhelden van een oud-militair
 • ●●●●

  Samuel in the Clouds Documentaire

  Van Eecke is films gaan maken vanuit activisme, maar Samuel in the Clouds overtuigt niet met woorden of met beelden van misère, maar door zijn allegorische kracht. Het beeld van het bergstation dat na het wegsmelten van het ijs vervaarlijk op een rotspunt wankelt en zo lek is als een mandje, is een ijzersterk symbool. Lees de recensie: Wankelend bergstation in de Andes

  Regie: Pieter Van Eecke. In: 14 bioscopen

 • ●●●●●

  Les chevaliers blancs Thriller

  Het is een waargebeurde geschiedenis, en toch waren er maar liefst zes schrijvers voor nodig om er een filmverhaal van te maken. In dit geval is dat ook meteen de reden waarom Les chevaliers blancs van de Belgische regisseur Joachim Lafosse (wiens L’économie du couple ook dit najaar in de Nederlandse bioscopen wordt verwacht) zo wringt. Ze hebben de belevenissen van de voormalige vrijwillige brandweerman en amateurwelzijnswerker Éric Breteau niet rond kunnen breien. Lees de recensie: Niemand snapt de personages in ethisch schimmige adoptiehistorie

  Regie: Joachim Lafosse. Met: Vincent Lindon. In: 12 bioscopen

 • ●●●●

  The Forbidden Room Arthouse

  The Forbidden Room wekt de indruk een compilatie van vervallen nitraatfilms te zijn, bijeengehouden door een extravagante, geestige en met z’n 130 minuten ook enigszins zelfvoldane kettingreactie van verhaalelementen. Het begint allemaal met de bemanning van een onderzeeboot (hoe diep wil je in het onderbewuste duiken?) die een houthakker ontmoet die op zoek is naar een erfgename die door een roedel wolfsmensen is ontvoerd. Misschien dat James Joyce dit voor ogen had toen hij zijn associatieroman Finnegans Wake schreef. Maddin en coregisseur Evan Johnson weten als geen ander hoe ze droomlogica zichtbaar en daarmee plausibel moeten maken. Lees de recensie: Geestige en enigszins zelfvoldane kettingreactie van verhaalelementen

  Regie: Guy Maddin en Evan Johnson. Met: Clara Furey, Udo Kier, Mathieu Amalric, Geraldine Chaplin. In: 9 bioscopen

 • ●●●●

  The 1000 Eyes of Dr. Maddin Arthouse

  Mensen vragen zich al sinds het begin van de filmgeschiedenis af wat een film betekent, zegt de excentrieke Canadese filmmaker Guy Maddin in documentaire The 1000 Eyes of Dr. Maddin. Ze worden zelfs boos op de regisseur als ze iets niet meteen begrijpen, terwijl film zo’n enorm beeldend en muzikaal vermogen heeft, de mogelijkheid om z’n eigen droomlogica te volgen, je van de ene plaats naar de andere tijd te transporteren. Kortom: wees eens wat minder benepen, wil Maddin maar zeggen. Lees de recensie: Geestige en enigszins zelfvoldane kettingreactie van verhaalelementen

  Regie: Yves Montmayeur. In: 8 bioscopen