‘Dit overleven we niet’

Orkater

„Er valt weinig te zeggen, behalve dat ik verbijsterd ben.” Marc van Warmerdam is directeur van muziektheatergezelschap Orkater. Orkater vroeg 1.003.800 euro. Toegekend: 0.

„Vier jaar geleden kregen we een positief advies, onze tussentijdse gesprekken waren positief en in 2014 kregen we in een brief van het Fonds Podiumkunsten zelfs ongevraagd complimenten. En toch verliezen we, zonder enige waarschuwing, een miljoen aan subsidie. We willen van het Fonds graag weten hoe dat in vredesnaam mogelijk is. Zakelijk gezien zijn we het gezondste gezelschap van Nederland en bovendien zijn we jong en fris; slechts 10 procent van onze mensen is boven de vijftig.

„Het Fonds helpt met Orkater een structuur om zeep waarin jonge makers leren hoe het systeem werkt. Voor jonge gezelschappen is het ontzettend moeilijk om voorstellingen in de schouwburgen te krijgen.

„De eerste fout was de cultuurbezuiniging in 2011. De tweede fout is dat gezelschappen betaald worden per voorstelling. Dat is een zieke, perverse prikkel. We proberen nu aan iedereen duidelijk te maken dat dit scenario – een positief advies en geen subsidie – een slechte zaak is. Als onze pogingen vruchteloos blijken, betekent dit het einde van Orkater. De toekenning maandag van 540.000 euro van het Amsterdams Fonds voor de Kunst is mooi, maar stelt ons niet in staat onze voorstellingen nog te maken.” (AV)

    • Annet Veenstra