Deze kaart laat het hoge aantal politieke moorden in Zuid-Afrika zien

Woensdag zijn er lokale verkiezingen in Zuid-Afrika. De aanloop daarnaartoe was bloedig, laat deze infographic zien.

Screenshot kaart van The Mail and The Guardian.

Politieke moorden, die kennen wij in Nederland niet veel. Ja, er zijn de beroemde, tragische voorbeelden van de moord op Pim Fortuyn, het neerschieten van Willem van Oranje en het lynchen van de Gebroeders de Witt. Maar veel? Om ze allemaal te tellen, moet je eeuwen teruggaan. En dan kom je nog niet op een handvol uit.

Dat is anders in Zuid-Afrika, laat een infographic zien van de Zuid-Afrikaanse krant The Mail and the Guardian. Woensdag gaan zo’n 26 miljoen Zuid-Afrikanen naar de stembus voor de lokale verkiezingen. En de aanloop naar die verkiezingen was bloedig, leert een blik op de interactieve kaart.

Want: alleen dit jaar al waren er in Zuid-Afrika meer politeke moorden dan in de gehele Nederlandse geschiedenis bij elkaar. Welgeteld: 26. Klik je met je muis op de kaart, dan zie je: N. Zondi, een politicus van de Nationale Vrijheidspartij. Ze zat in haar auto toen een onbekend persoon op haar afliep en in haar gezicht schoot. Of: Bhekithemba Nyembe, van regeringspartij ANC. Doodgeschoten toen hij met zijn vrouw naar de stad Nongoma reed. Enzoverder.

Echt zo gevaarlijk?

Is Zuid-Afrika zo gevaarlijk voor politici als dat het lijkt? Ja en nee, zegt correspondent Bram Vermeulen. “De meeste van de moorden die je op de kaart ziet, vonden plaats in KwaZoeloe-Natal, een provincie in Zuid-Afrika.” En dat is, zegt Vermeulen, een historisch gewelddadige regio. “Daar vinden veel moorden plaats bij strijd tussen clans onderling.”

Bekijk ook onze fotoserie over de verkiezingen van woensdag: Zuid-Afrika stemt

Maar toch: het is ook een buitengewoon onrustige periode geweest in aanloop naar de verkiezingen van woensdag, zegt Vermeulen. Binnen de ANC is er veel onvrede over de zittende president Jacob Zuma, die in allerlei corruptieschandalen verwikkeld is. Vermeulen: “De ANC wil van hem af. Die onvrede sijpelt door naar lokaal niveau, waar de strijd wordt uitgevochten.”

Niet alleen binnen de eigen partij, maar ook in de rest van het land is er onvrede over regeringspartij ANC, die al sinds 1994 aan de macht is. Eind juni waren er in Pretoria grote rellen nadat een ANC-politicus tot burgemeester was gekozen. Huizen en bussen werden in brand gestoken.

De minister van Politie Nkosinathi Nhleko heeft inmiddels een speciaal politieteam aangesteld dat zich bezig moet houden met het voorkomen van de politieke moorden. Voorlopig verlopen de verkiezingen rustig.

Bekijk de infographic op de site van The Mail and The Guardian.

    • Guus Ritzen