Deelstaat Beieren wil verlies op aandelen terug van Volkswagen

Dieselschandaal

VW wordt voor het eerst aangeklaagd door een regering in eigen land. Europese overheden reageren tot nu toe laks op het dieselschandaal.

De minister van Financiën van Beieren gaat Volkswagen aanklagen. De deelstaat wil dat Volkswagen de verliezen die het Beierse staatspensioenfonds heeft geleden door het dieselschandaal compenseert. Minister Markus Söder zei deze week dat Beieren „de verplichting” heeft om te proberen het verloren geld terug te halen.

De 58.000 aandelen van Beieren hebben zo’n 40 procent van hun waarde verloren sinds het schandaal met dieseluitstoot vorig jaar september aan het licht kwam. Beieren wil 700.000 euro terugvorderen. Ook deelstaat Baden-Württemberg overweegt een rechtszaak. De aankondiging komt daags na het nieuws dat Zuid-Korea de verkoop van 80 modellen heeft verboden. Volkswagen wordt in dat land mede verdacht van het vervalsen van documenten.

De claim van Beieren is de eerste zaak van een regionale overheid in eigen land tegen de Duitse autofabrikant. De kritiek van milieu- en consumentenorganisaties is dat Europese overheden tot nu toe bijzonder laks reageren op het schandaal met uitlaatgassen, dat veel meer fabrikanten lijkt te betreffen dan enkel Volkswagen. Uit metingen van diverse Europese landen blijkt steevast dat allerlei dieselauto’s veel meer stikstofoxiden uitstoten dan is toegestaan, maar harde maatregelen blijven uit.

Vooral de Franse overheid, met een belang van 20 procent in autofabrikant Renault, krijgt de kritiek de eigen auto-industrie te beschermen. Renault heeft auto’s moeten terugroepen en wordt verdacht van het gebruik van frauderende software, zoals Volkswagen. Maar grote gevolgen heeft dat verder niet.

De fabrikant verweert zich met het argument dat de software nodig is om de motor te beschermen. De Franse overheid zegt dat het niet voldoende toegang krijgt tot de software om de zaak verder uit te zoeken.

    • Carola Houtekamer