Chinese activist krijgt 7,5 jaar cel

Hu Shigen is de tweede activist in twee dagen tijd die veroordeeld wordt, uit een groep van 250 die vorig jaar werd opgepakt.

De rechtbank in Tianjin waar deze week meerdere mensenrechtenactivisten veroordeeld zijn. Foto Ng Han Guan / AP

Hu Shigen, die onderdeel uitmaakt van een groep van 250 mensenrechtenadvocaten en activisten die vorig jaar door de Chinese overheid werden opgepakt, is woensdag veroordeeld tot 7,5 jaar cel. Persbureau AP meldt dat Hu volgens de Chinese staats-tv heeft bekend schuldig te zijn aan pogingen tot “het omverwerpen van de regering, het schaden van de nationale veiligheid en het ondermijnen van sociale stabiliteit”.

Volgens de Chinese autoriteiten was de kerk die Hu leidde in werkelijkheid een “ondergrondse organisatie” die erop geënt was onterechte beschuldigingen aan het adres van de overheid over mensenrechtenschendingen naar buiten te brengen. In 1994 werd Hu al veroordeeld tot 20 jaar cel, wegens het “voeren van een contrarevolutie”. In 2008 kwam hij vervroegd vrij. Hu werd politiek actief na het bloedige neerslaan van demonstraties op het Plein van de Hemelse Vrede in 1989.

709

De veroordeling van Hu is de tweede voor een Chinese activist in twee dagen tijd. Een dag eerder werd Zhai Yanmin veroordeeld tot drie jaar voorwaardelijke cel. Waarschijnlijk volgen er deze week nog twee uitspraken tegen activisten afkomstig uit dezelfde groep, die 709 genoemd wordt naar de datum (9 juli) waarop ze vorig jaar werden opgepakt. De veroordelingen vallen binnen het beleid van president Xi Jinping om critici van de regering hard aan te pakken.

Onder degenen die wellicht deze week nog worden veroordeeld is advocaat Zhou Shifeng, het hoofd van advocatenkantoor Fengrui. Dat kantoor stond meerdere critici van de overheid bij. Activisten als Hu werkten samen met kantoren als Fengrui.

Lees ook dit verhaal over de ‘bekentenis’ van Wang Yu: Beken, dan kom je vrij in China

Bekentenis

Eén advocaat van Fengrui verscheen begin deze week op de Chinese staatstelevisie om in de vorm van interview een zeer waarschijnlijk gedwongen bekentenis af te leggen. Wang Yu neemt daarin afstand van haar activistische verleden. Ze verdedigde onder meer een Oeigoerse intellectueel, leden van de verboden sekte Falun Gong en een groep jonge feministen.

In het interview wijst ze ook de toekenning van een aantal mensenrechtenprijzen af. In ruil voor haar bekentenis zou Wang een levenslange gevangenisstraf ontlopen en op borgtocht vrij zijn gekomen.

    • Joram Bolle