Chaded voorgedragen als nieuwe premier Tunesië

De voormalig minister moet een eenheidsregering gaan leiden. De nominatie wordt naar verwachting gesteund door het parlement.

De nieuwe premier Youssef Chaded. Foto Hassene Dridi/AP

Youssef Chahed is door president Beji Caid Essebsi voorgedragen als de nieuwe premier van Tunesië. De minister van lokale aangelegenheden moet de opvolger worden van Habib Essid, die afgelopen weekend door de Nationale Vergadering werd weggestemd. Hij moet een eenheidsregering gaan leiden die economische hervormingen doorvoert.

De nominatie zal naar verwachting worden goedgekeurd door het parlement. Chahed’s partij Nidaa Tounes en het islamitische Ennahda, beide onderdeel van de dit weekend ontbonden coalitie, steunen zijn voordracht en hebben samen een meerderheid in de Nationale Vergadering. Toch is de keuze niet onomstreden: volgens persbureau AP is Chahed een aangetrouwd familielid van president Essebsi.

Regering van nationale eenheid

De nieuwe premier begint woensdag met de gesprekken met verschillende partijen om een regering van nationale eenheid te vormen. Die moet de belangrijkste problemen in Turkije gaan aanpakken: een kwakkelende economie en het veiligheidsvraagstuk. Tunesië was afgelopen jaar diverse malen doelwit van een terroristische aanval.

Zo kwamen in juni vorig jaar 38 mensen om toen een man bij badplaats Sousse met een kalasjnikov om zich heen begon te schieten. Bij een gijzeling in het Bardo Museum in hoofdstad Tunis werden eerder dat jaar 22 mensen gedood. Het toerisme in Tunesië nam door de gebeurtenissen met een derde af. Die ontwikkeling bracht grote schade toe aan de economie.

Chahed heeft al aangekondigd dat zijn nieuwe kabinet zal bestaan uit jonge ministers en dat hij tevens van plan is meer vrouwen te benoemen. “Deze keuze is ook een teken van vertrouwen richting jongeren. In deze ingewikkelde tijd hebben we mensen nodig die moeilijke besluiten durven nemen.”

    • Jorg Leijten