Boko Haram

Markt en moskee niet langer doelwit, zegt nieuwe leider

De Nigeriaanse terreurgroep Boko Haram zal niet langer (zelfmoord)aanslagen uitvoeren op markten en bij moskeeën. Dat heeft de nieuwe leider, Abu Musab al-Barnawi, voorheen woordvoerder van groep, gezegd in een publicatie van Islamitische Staat (IS). Ruim een jaar geleden zwoer Boko Haram trouw aan IS. Onduidelijk wat er met de vorige leider, Abubakar Shekau, is gebeurd. Mogelijk is hij overleden. Mogelijk is er ook sprake geweest van een machtsstrijd binnen Boko Haram. Een factie onder de naam Ansaru gijzelde in het verleden buitenlanders, maar verzette zich tegen de wrede koers die onder Shekau werd ingezet. Al-Barnawi zegt dat Boko Haram nieuwe rekruten heeft geworven en dat zijn groep verloren terrein zal heroveren op het regeringsleger dat begin dit jaar met succes in het offensief ging. Vorige week nog vielen strijders een humanitair konvooi in de deelstaat Borno aan. Enkele VN-organisaties besloten de hulpverlening op te schorten. (Reuters)

    • Wim Brummelman