Banken

Goldman Sachs krijgt boete van 32 mln euro vanwege vertrouwelijke rapporten

De Amerikaanse bank Goldman Sachs krijgt een boete van omgerekend 32,5 miljoen euro van de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, wegens een schandaal met vertrouwelijke documenten. Een bankier van Goldman Sachs maakte tussen 2012 tot 2014 heimelijk gebruik van stukken van toezichthouders, zoals onderzoeksverslagen over banken, om met deze marktkennis meer klanten te kunnen trekken. Hij kreeg de stukken via een voormalige medewerker van de Fed, die later werd ingehuurd door Goldman Sachs. De bank zelf hield niet voldoende toezicht om misbruik van vertrouwelijke informatie te voorkomen, volgens een verklaring van de Fed. De bankier heeft eerder verklaard dat hij bij Goldman Sachs onder druk stond om beter te presteren en meer winst te maken. De Fed wil hem een aparte boete geven en is een procedure begonnen om hem een beroepsverbod op te leggen. (NRC)

    • Eppo König