Hoe presteerde Nederland de afgelopen 25 edities van de Zomerspelen?

Hoe heeft Nederland de afgelopen 25 zomeredities van de Olympische Spelen gepresteerd? NRC dook in de historische data.

Foto : AFP

Sinds 1900 waren er 2.573 sporters actief onder de Nederlandse vlag. Wie zijn deze sporters? Waar komen ze vandaan? En hoe heeft Nederland de afgelopen 25 zomeredities gepresteerd?

Statisticus Jeroen Heijmans van de website Sports Reference verzamelde met een team gegevens over alle olympiërs die sinds 1900 deelnamen aan de Zomerspelen. Samen met Jurryt van de Vooren van Sportgeschiedenis.nl heeft NRC de belangrijkste cijfers gevisualiseerd.

Deelnemers per jaar

Dit jaar gaan er in totaal 243 Nederlandse sporters naar Rio, volgens het NOC*NSF het hoogste aantal sporters op een editie van de Zomerspelen. In 1928, toen de Olympische Spelen in Amsterdam werden gehouden, was het aantal Nederlandse afgevaardigden weliswaar hoger, maar van 1912 tot 1948 werden er ook nog kunstwedstrijden (zoals schilderen en beeldhouwen) gehouden tijdens het evenement.

Medailles per jaar

In totaal sleepten de ruim 2,5 duizend Nederlandse sporters die in actie kwamen op de Zomerslepen 266 medailles in de wacht. Het topjaar was 2000. Toen eindigden onder meer Pieter van den Hoogenband, Inge de Bruijn, Anky van Grunsven en Leontien van Moorsel op het podium. In totaal gingen de sporters in dat jaar 25 met medailles naar huis, waardoor de zomerspelen in Sydney de meest succesvolle editie voor Nederland ooit is. En Rio? Sportstatistiekbureau Infostrada voorspelde in juli dat Nederland dit jaar écht gaat scoren: 26 medailles, waarvan zeven gouden plakken.

Sporters per provincie

Tijdens de 25 geanalyseerde edities kwamen veruit de meeste Nederlandse olympiërs uit de provincie Noord-Holland: 788 in totaal. Zuid-Holland en Noord-Brabant volgen met respectievelijk 612 en 256 sporters. Onderaan de lijst staat Flevoland. In de jongste provincie van Nederland werden slechts vier olympiërs geboren. Kleine kanttekening is wel dat er sinds 1976 - het jaar waarin de eerste mensen in Flevoland gingen wonen - ook pas tien Zomerspelen zijn georganiseerd.

Het opgetelde aantal sporters per provincie is lager dan het totale aantal deelnemers. Dit in verband met sporters die in het buitenland geboren zijn

Hoeveel sporters uit jouw provincie deden mee aan de Olympische Zomerspelen? Bekijk het in de onderstaande grafiek.

Meestvoorkomende sport

In vijf van de twaalf provincies voeren roeiers de boventoon. Zo beoefent een kwart van alle afgevaardigden uit Friesland en Groningen deze sport. Drenthe, Gelderland, Zeeland en Limburg zijn de wielerprovincies van Nederland. Noord-Brabant (21 procent van de Olympische sporters uit die provincie) en Utrecht (13 procent) vaardigen de meeste hockeyers af. Dat deze provincies vooral hockeyers afvaardigden is niet verwonderlijk. Volgens een analyse van de Nationale Atlas Volksgezondheid op basis van data van NOC*NSF zijn de twee eerdergenoemde provincies ook de regio’s waar relatief de meeste mensen aan hockey doen.

Mannen- en vrouwen

Mannen zijn oververtegenwoordigd op de Zomerspelen. Van de geanalyseerde edities was 73 procent van de deelnemers man en 27 procent vrouw.

Leeftijd

De olympiër is bij deelname aan de Zomerspelen gemiddeld 28 jaar oud, blijkt uit de analyse van Sports Reference. Tussen de verschillende sporten zijn wel duidelijke verschillende zichtbaar. Ruiters zijn met bijna 36 jaar gemiddeld het oudst, zwemmers met gemiddeld 22 jaar aanzienlijk het jongst. Het gaat hierbij overigens alleen om sporters die ook daadwerkelijk in actie kwamen (en dus niet als reserve op de bank zaten).

    • Yordi Dam
    • Shannon Bakker