Zuid-Korea verbiedt verkoop 80 VW-modellen

Volgens onderzoek van de overheid heeft Volkswagen gefraudeerd met tests van uitstoot- en geluidsniveaus.

Een Volkswagen bij een autodealer in Seoel. Foto Ahn Young-joon / AP

De Zuid-Koreaanse overheid heeft de verkoop van tachtig verschillende modellen van autofabrikant Volkswagen, waar onder meer ook Audi en Bentley onder vallen, verboden. Volgens Zuid-Korea heeft Volkswagen rapporten over uitstoot- en geluidsniveaus vervalst om toestemming te krijgen de voertuigen in het land te verkopen, schrijft het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Daarnaast krijgt Volkswagen een boete van 17,8 miljard won (14,4 miljoen euro).

Als voorbeeld noemt minister Hong Dong-kon van Milieu dat er testresultaten zijn ingediend van de Audi A6, terwijl de Audi A7 werd geïmporteerd. Dat zou zijn gebeurd om het importproces te versnellen, volgens persbureau AP. Het gaat onder meer ook om sommige versies van Volkswagen-modellen Golf, Jetta, Beetle en Tiguan. De wagens worden niet teruggeroepen.

VW: te strenge straf

Volkswagen heeft vorige week toegegeven documenten te hebben “herzien”. Een verbod op de verkoop vindt het bedrijf echter te ver gaan, omdat de wettelijk toegestane niveaus niet zijn overschreden. In aanloop naar de bekendmaking van de resultaten van het Zuid-Koreaanse onderzoek naar de fraude gaf Volkswagen zelf al aan de verkoop voor het grootste deel stop te zetten.

Het gaat om 83.000 auto’s, de hoeveelheid van de betreffende types die sinds 2009 is verkocht. In totaal is de certificering van 209.000 auto’s ingetrokken. Dat is inclusief de dieselauto’s waarin zogenoemde sjoemelsoftware was ingebouwd. Eind vorig jaar werden daarvan in Zuid-Korea 125.000 auto’s teruggeroepen en kreeg Volkswagen een boete van omgerekend 11,4 miljoen euro.

Dieselgate

Hoewel Zuid-Korea geen hele grote afzetmarkt is voor Volkswagen, betekent het toch een nieuwe klap voor het concern. Wereldwijd lopen rechtszaken tegen de autofabrikant, vanwege fraude met emissietests bij dieselauto’s.

Bij de bekendmaking van de halfjaarcijfers zei het bedrijf een omzetdaling van 5 procent te verwachten. Voor het vergoeden van de schade van het dieselschandaal is ruim 18 miljard euro gereserveerd, waarvan meer dan 13 miljard voor een schikking in de Verenigde Staten.

    • Joram Bolle