Verdachte dreiging bus naar Schiphol vrijgelaten

Een bus werd maandag aan de kant gezet en de A4 afgesloten omdat een man met een explosie dreigde.

De politie houdt de verdachte onder schot. Foto VID

Een 41-jarige man die er maandag met een dreigende opmerking voor zorgde dat een bus naar Schiphol door de politie aan de kant werd gezet en de A4 een tijdlang werd afgesloten, is weer vrij. Hij blijft wel verdachte van bedreiging. Dat meldt de politie dinsdagochtend.

Twitter avatar Politie_Adam Politie Amsterdam eo Verdachte autobus A4 na verhoor heengezonden. Hij blijft nog wel verdachte voor de bedreiging die hij heeft geuit. https://t.co/gLn87RJofu

Maandag werd gemeld dat de man het woord “bom” zou hebben gebezigd, maar de politie zegt nu dat daar geen sprake van was. De man zou hebben gezegd “dat de bus zou ontploffen”. Een passagier hoorde dat en lichtte de chauffeur in. Die zette de bus aan de kant en belde de politie.

Lees ook: Met de terreurdreiging in Nederland valt het dus niet mee

‘Geen doorsnee passagier’

De man heeft volgens de politie een verklaring afgelegd over waarom hij heeft gezegd dat de bus zou ontploffen. Omdat het onderzoek nog niet is afgerond, wil de politie niet vertellen wat de inhoud van die verklaring is. Over of het een verwarde man betrof, blijft een woordvoerder ook vaag: “Het was geen doorsnee passagier op weg naar Schiphol.”

Nadat de bus aan de kant werd gezet, hield de politie de verdachte onder schot en liet hem zich uitkleden. Een hond onderzocht de bus op explosieven, maar er werd niks aangetroffen. De bus werd ingezet als vervanging voor treinverkeer, vanwege werkzaamheden aan het spoor.

De NS raadt reizigers aan meer tijd dan gebruikelijk uit te trekken voor hun reis. Bij Schiphol wordt sinds dit weekend extra gecontroleerd door de marechaussee, vanwege “een signaal dat betrekking heeft op de luchthaven”. Daardoor ontstaat voor veel passagiers vertraging. Maandagavond maakte de gemeente Haarlemmermeer bekend dat de maatregelen “de komende tijd” van kracht blijven.

Lees ook over de situatie rond Schiphol: Vooral de grote auto’s worden gecontroleerd op Schiphol
    • Joram Bolle