Van Gogh tot Dali: de kunstenaar als emoji

Niets zo kenmerkend voor deze tijd als emoji’s. Werkelijk voor alles – tot en met de billen van Kim Kardashian – bestaat tegenwoordig een icoontje. Digitale gesprekken worden niet meer met woorden gevoerd, maar met symbolen. Het voordeel? Er bestaat er geen taalbarrière.

Kunst is een taal die verder gaat dan woorden. Maar lang niet iedereen spreekt het. Nieuwelingen kunnen dan ook het best eenvoudig beginnen. Onder het motto ‘hoe simpeler, hoe beter’ vonden beroemde klassieke kunstwerken al hun weg in de digitale wereld. Zo kreeg De tuin der lusten een emoji makeover en verstopt Edvard Emoji emoticons in ‘vergeten’ klassieke schilderijen, met het doel dat je er langer naar gaat kijken.

Tegenwoordig hebben ook kunstenaars hun eigen emoji. Cantor Fine Art Gallery (Los Angeles) reduceerde beroemde lieden als Pablo Picasso, Salvador Dali, Vincent van Gogh, Frida Kahlo, Jean-Michel Basquiat, Yayoi Kusama en Andy Warhol tot plaatjes van een aantal pixels. Andere kunstenaars kregen een abstracter eerbetoon: Keith Haring een dansend hart met benen, Marcel Duchamp een “R. mutt’s” urinoir, Damien Hirst een glitterschedel en James Turrell een lichtgevende kubus.

De kunstenaar-emoji’s zijn nog niet te versturen, maar al wel online te bekijken.