Tsjernobyl

Kiev wil stralingsgebied volzetten met zonnepanelen

Een gigantisch zonnepark in het spookgebied rond Tsjernobyl? Duizenden hectares vol met zonnepanelen in het rampgebied?

De Oekraïense regering wil er voor 1.000 MW (megawatt) aan zonnepanelen gaan neerzetten, en als het plan lukt zou er voor 4.000 MW kunnen komen te staan. Er zouden zich al investeerders hebben gemeld uit de Verenigde Staten en Canada.

Precies dertig jaar geleden vond in een van de reactoren van Tsjernobyl, ten noorden van Kiev, een van de grootste kernrampen tot nog toe plaats. In een gebied ter grootte van Luxemburg – ongeveer 100 vierkante kilometer – bestaat sindsdien geen enkele economische activiteit meer. Land- en bosbouw blijven door de straling nog eeuwenlang te gevaarlijk.

Maar de zon schijnt er wel volop. De Oekraïense minister van Milieu, Ostap Semerak, vertelde persbureau Bloomberg dat hij grote mogelijkheden ziet voor hernieuwbare energie in het gebied. „De hoogspanningsverbindingen die vroeger door de kerncentrale werden gebruikt, staan er nog, het land is spotgoedkoop en er wonen veel mensen die weten hoe je met elektriciteit moet werken”, aldus de minister. Volgens hem hebben twee Amerikaanse investeerders en vier Canadese elektriciteitsbedrijven al belangstelling getoond. Ook de Europese Bank voor Reconstructie en Ontwikkeling (EBRD) zou overwegen mee te doen, al tempert de bank het optimisme: de plannen zijn nog in een pril stadium.

    • Renée Postma