Topman Air France: staking kost 90 miljoen euro

Een deel van het cabinepersoneel staakt sinds vorige week woensdag uit onvrede met nieuwe bezuinigingsplannen.

Foto: AP / Christope Ena

De huidige staking van cabinepersoneel bij Air France gaat de luchtvaartmaatschappij zo’n 90 miljoen euro kosten. Dat heeft topman Frédéric Gagey dinsdag gezegd op radiozender France Info.

Een deel van het cabinepersoneel staakt sinds vorige week woensdag uit protest tegen nieuwe bezuinigingen op het personeelsbestand. De staking loopt dinsdag op zijn eind. Volgens Air France kon maandag nog zo’n 80 procent van de binnenlandse en Europese vluchten vanuit Parijs doorgaan. De maatschappij moest 5 procent van de langeafstandsvluchten schrappen. Maandag werd tevens gewaarschuwd voor mogelijke uitval van vluchten op het laatste moment.

Gagey zei op de Franse radio dat de staking een zeer nadelig effect heeft op de reputatie van Air France. Volgens de topman is er met de bonden gesproken om de actie te voorkomen, maar was er geen akkoord met de bonden mogelijk. Als het aan Gagey ligt, wordt er verder overlegd om een nieuwe staking te voorkomen.

Kosten eerdere staking

De laatste grote stakingsronde kostte Air France in juni al zo’n 40 miljoen euro, zo valt te lezen in het kwartaalverslag van Air France-KLM. De piloten legden het werk tussen 11 en 14 juni neer uit onvrede over bezuinigingen.

Waar zustermaatschappij KLM wel volop groeit, wil Air France in Frankrijk het vluchtaanbod inkrimpen en op personeel bezuinigen. Een aangekondigde staking tussen 24 en 27 juni ging uiteindelijk niet door, nadat werd besloten de bezuinigingen tijdelijk op te schorten.

    • Sjoerd Klumpenaar