Ten minste 22 doden bij bomaanslag in Benghazi

Een islamitische rebellenalliantie heeft de aanslag, waarbij ook tientallen gewonden vielen, opgeëist.

Beeld van verwoestingen vorige maand in Benghazi als gevolg van gevechten tussen strijdkrachten van commandant Haftar en een islamitische rebellengroep. Foto Reuters

Bij een aanslag met een autobom in het oosten van de Libische stad Benghazi zijn 22 mensen om het leven gekomen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van lokale autoriteiten. Ook raakten twintig mensen gewond. De aanval was gericht tegen het Libische Nationale Leger. Een islamitische rebellenalliantie heeft de aanslag opgeëist.

De explosie vond plaats in een woonwijk in het district Guwarsha. Dat gebied is het toneel van gevechten tussen strijdkrachten van één van de drie Libische regeringen, die zetelt in het oosten van Libië, en diverse rebellengroeperingen. In het Noord-Afrikaanse land woedt al enige jaren een burgeroorlog waarbij verschillende groeperingen elkaar bestoken.

Tekst gaat verder onder de kaart

Geweld Benghazi neemt toe

Het geweld in Benghazi is de afgelopen jaren toegenomen sinds commandant Khalifa Hafter namens de in het oosten gevestigde regering het offensief heeft ingezet tegen de Shuraraad van Revolutionairen, een collectief van islamitische en jihadistische milities. Het komt daarom vaker voor dat er bomaanslagen worden gepleegd, maar zelden is het dodental zo hoog als bij de aanval van dinsdag.

De afgelopen maanden boeken de troepen van Hafter steeds meer terrein ten opzichte van de Shuraraad. De stad is echter nog steeds niet geheel in handen van het Libische Nationale Leger, zoals Hafter zijn strijdkracht heeft genoemd.

Maandag werd bekend dat de VS de inspanningen in het Noord-Afrikaanse land opvoeren. Het offensief waarbij het de aanwezige terreurbeweging Islamitische Staat (IS) vanuit de lucht probeert terug te dringen, is ingezet rondom de stad Sirte. Het verzoek daartoe kwam van de door het Westen gesteunde Libische eenheidsregering.

Drie regeringen

Momenteel zijn er drie regeringen actief in Libië. Dat is het gevolg van de chaos waarin het land is gestort na de dood van dictator Moammar Gadaffi in 2011. In hoofdstad Tripoli zetelt een parlement met grotendeels moslimfundamentalisten die zich na de verkiezingen in 2014 weigerden neer te leggen bij de uitslag. Samen met de machtige milities uit Misrata grepen ze de macht in Tripoli en vormden ze een regering.

De nieuwe regering, die door de verkiezingen aan de macht kwam en erkend werd door de internationale gemeenschap, week daardoor noodgedwongen uit naar het oosten van het land. Uit pogingen van diezelfde gemeenschap om beide groepen samen te brengen ontstond de eenheidsregering. Westerse landen zien deze regering als de beste kans om Libië te stabiliseren en een militaire interventie tegen IS van de grond te krijgen.

    • Jorg Leijten