Start-ups voor vluchtelingen

Kiezen voor een compleet andere carrière, je moet het durven. Christof Hawle (35) nam ontslag bij Capgemini en helpt nu werkloze jongeren en vluchtelingen bij het oprichten van een eigen bedrijf.

Hoogtepunt: „Studenten zien opbloeien als ze voor het eerst in tijden serieus worden genomen en worden behandeld als mens met eigen kwaliteiten, ideeën en dromen in plaats van als passieve hulpbehoevenden”

Dieptepunt: „Voor de subsidieaanvragen moeten we alle uitgaven minutieus bijhouden, cursisten moeten elk buskaartje bij mij inleveren.”

Superleuk: iets goeds doen

„In mei 2014 hoorde ik op de autoradio dat Karlheinz Böhm was overleden. Een legendarisch Oostenrijkse acteur, bekend van de Sissi-trilogie uit de jaren vijftig, die daarnaast miljoenen euro’s ophaalde voor liefdadigheidswerk in Ethiopië. Toen dacht ik voor het eerst dat het superleuk moet zijn om echt iets goeds te doen. Het idee bleef in mijn achterhoofd zitten, maar ik ging door met mijn baan als consultant. Ik werkte sinds 2010 bij Capgemini waar ik bedrijven als KLM en Philips adviseerde over beleidsstrategieën. Ik leidde er ook jonge medewerkers op. Het inspireren en laten groeien van jonge mensen vond ik ontzettend leuk en ik kreeg steeds meer het idee dat ik daar iets mee wilde doen.”

Zes maanden sabbatical

030816CAR_switch-01

„Toen ik het hier tijdens een vakantie in Wenen met mijn oom over had, zei hij: ‘Christof, je moet doen waar je zin in hebt.’ De volgende dag heb ik een sabbatical van zes maanden aangevraagd en niet veel later vertrok ik in een busje naar Valencia, waar ik in een oude garage mijn eigen bedrijfje, Delitelabs, oprichtte. Ik noem het een ‘pre-start-up-school’, een cursus van vijf weken voor mensen die nog geen bedrijfsidee hebben, maar wel de energie om een bedrijf te beginnen en zichzelf als ondernemer zien. We richten ons op mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt: in Valencia waren dat werkloze jongeren, nu in Amsterdam zijn het vluchtelingen.”

Als werknemer heb je het goed

„Drie maanden geleden heb ik definitief mijn baan opgezegd. Het is fantastisch werk, maar nu ik ondernemer ben, zie ik pas hoe goed je het hebt als werknemer. Alles wordt voor je geregeld! Ik heb geen idee hoelang ik dit blijf doen. Het doel is om Delitelabs zo ver te krijgen dat ik zelf niet meer nodig ben.”

    • Steffi Weber