Smelten bij aandoenlijk huisdiergedrag

AnimatieThe Secret Life of Pets Regie: Chris Renaud. Engelse stemmen: Louis C.K. In 136 (NL-versie) en 87 (OV) bioscopen

4

Verrast reageert kat Chloe niet als terriër Max klaagt dat zijn baasje een tweede hond heeft geadopteerd. „Ze is een hondenpersoon, die doen gekke dingen.” Zoals in meer animatiefilms spreken katten in The Secret Life of Pets/Huisdiergeheimen smalend over honden. Zeker wanneer die zonder nadenken achter een bal aanrennen. Chloe zelf kan bewegende lichtpuntjes op het tapijt niet weerstaan. De makers van The Secret Life of Pets, ook verantwoordelijk voor de Despicable Me-/Verschrikkelijke Ikke-films, bewaren een perfecte balans tussen antropomorfisme en gedrag dat huisdiereigenaars laat smelten. En dat het goed doet in YouTubefilmpjes.

De film gaat over wat huisdieren doen als baasjes de deur dichttrekken. Dat blijkt in het flatgebouw van Max en andere netjes geborstelde dieren roddelen, wachten en (metal-)feestjes geven. Max belandt met zijn nieuwe ‘broer’, Duke, per ongeluk op de straten van New York. Buiten hun beschermde cocon valt het ruziënde paar in de handen van een wraakzuchtige bende van verlaten huisdieren. Een minder ambitieus verhaal dan bijvoorbeeld Disneys Zootropia, waar op kinderniveau thema’s als discriminatie worden behandeld. Maar de aandoenlijke personages – zoals het even pluizige als agressieve konijn Snowball – maken dat meer dan goed.

    • Sabeth Snijders