Rajoy waarschuwt voor derde verkiezingen in één jaar

De conservatieve partijleider moet een coalitie vormen, maar de socialist Pedro Sanchez weigert samen te werken.

Mariano Rajoy tijdens de persconferentie op dinsdag. Foto Francisco Seco / AP Photo

De Spaanse demissionaire premier Mariano Rajoy waarschuwt dat Spanje de derde verkiezingen binnen één jaar moet gaan organiseren, zolang de socialistische Pedro Sanchez, leider van de tweede grootste partij van het land, weigert samen te werken. Dat melden persbureaus AP en AFP.

De twee partijleiders kwamen dinsdag samen om te praten over een mogelijke coalitie. Spanje heeft sinds de verkiezingen eind december 2015 geen regering, toen Rajoys conservatieve partij Parido Popular (PP) niet voldoende stemmen haalde om alleen de regeren.

Politieke impasse

Aangezien geen enkele partij bij de verkiezingen in december, waarmee er een einde kwam aan het tweepartijenstelsel in Spanje, een absolute meerderheid haalde, moesten de partijleiders een coalitie vormen. Dat lukte echter niet en op 26 juni werden er opnieuw verkiezingen gehouden. Hoewel de PP bij die verkiezingen iets meer stemmen kreeg, bleef een absolute meerderheid opnieuw uit.

Het Spaanse parlement telt 350 zetels, waarvan Rajoys partij Parido Popular (PP) er tijdens de laatste verkiezingen 137 haalde. De socialistische partij van Sanchez, PSOE, haalde 85 zetels, de nieuwe hard-linkse partij Podemos 71 en de liberale partij Ciudadanos 32.

Lees ook het stuk van Spanje-correspondent Koen Greven over de politieke impasse in het land: Geen enkele toenadering tussen Spaanse partijen

Geen concessies

Rajoy werd afgelopen week door koning Felipe benoemd als formateur. Dinsdag had hij een bijeenkomst met de socialist Pedro Sanchez in Madrid. Sanchez zei volgens AP na afloop van die bijeenkomst in een persconferentie: “Wij zijn een alternatief voor de PP. We kunnen niet steunen wat we willen veranderen.” De socialist weigert om samen te werken met een partij die wil besparen op openbare diensten en uitkeringen. Rajoy drong echter aan op een compromis: “Ik denk dat het mogelijk - noodzakelijk - is om te kunnen samenwerken.” Hij voegde toe:

“Als de socialisten nee blijven zeggen moeten we nieuwe verkiezingen houden.”

Woensdag zal Rajoy met de partijleider van de liberale partij Ciudadanos, Albert Rivera, praten. Maar zelfs als Rivera akkoord gaat met een samenwerking zal dat niet voldoende zetels opleveren. Samen zouden de partijen goed zijn voor 169 zetels, terwijl er 176 zetels nodig zijn voor een absolute meerderheid.

Als de partijleiders het niet voor elkaar krijgen binnen twee maanden een coalitie te vormen, moeten er opnieuw verkiezingen georganiseerd worden.

    • Floortje Rawee