Obama: Republikeinen moeten Trump laten vallen

De president noemt zijn mogelijke opvolger “totaal ongeschikt” voor het ambt.

President Barack Obama bij een persconferentie dinsdag tijdens het staatsbezoek van de premier Lee Hsien Loong van Singapore. Foto Saul Loeb/AFP

Barack Obama heeft de Republikeinen opgeroepen om Donald Trump te laten vallen als hun presidentskandidaat. De Amerikaanse president zei dinsdag op een persconferentie dat de zakenman “enorm ongeschikt” is om volgend jaar in januari zijn plaats over te nemen in het Witte Huis, meldt persbureau AP. Trump kreeg de afgelopen dagen veel kritiek te verduren nadat hij de ouders van een overleden Amerikaanse militair aanviel, die zich op de Democratische Conventie tegen hem uitspraken.

Khizr Khan gaf in het bijzijn van zijn vrouw een toespraak waarin hij zich afvroeg of Trump de grondwet, waarin de woorden ‘vrijheid’ en ‘gelijke behandeling’ worden omschreven, wel had gelezen. Khan is de vader van de in Irak overleden militair Humayun, een moslim. Die stierf in 2004 terwijl hij diende als kapitein in het Amerikaanse leger.

Trump reageerde afgelopen weekend op de toespraak door te stellen dat de vrouw van Khan er maar voor de sier bijstond. “Ze had niets te zeggen. Ze had daar waarschijnlijk helemaal geen toestemming voor gekregen”, zei hij. De uitspraken kwamen Trump op veel kritiek te staan, ook vanuit de Republikeinse Partij.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump President Obama will go down as perhaps the worst president in the history of the United States!

Voormalig presidentskandidaat John McCain stelde daarop dat het feit dat Trump twee weken terug de partijnominatie had verkregen, hem niet het recht geeft “de besten onder ons onbeperkt te beledigen”. Hij kon naar eigen zeggen “niet genoeg benadrukken” hoezeer hij het “oneens is” met de zakenman. McCain trok zijn steun voor Trump echter niet in.

“Laat hem vallen”

Obama haakte daar dinsdag op in door de Republikeinen op te roepen om hun presidentskandidaat te laten vallen. Obama somde op: “Het besef dat hij een Gold Star-familie (een vereniging van ouders van overleden Irak-militairen, red.) aanvalt (…) en het feit dat hij geen enkele kennis heeft over belangrijke ontwikkelingen in Europa, het Midden-Oosten en Azië, betekenen dat hij totaal ongeschikt is voor deze taak.” Dus, Republikeinen, neem afstand van Trump, meende Obama:

“Als je herhaaldelijk in krachtige termen afstand moet nemen van zijn uitspraken, waarom steun je hem dan nog steeds? Wat zegt dat over je partij als dit je vaandeldrager is?”

Hoewel Obama zich als Democraat natuurlijk vaker van verkiezingsretoriek bedient om zich af te zetten tegen de Republikeinen, sprak hij niet eerder zo sterk zijn twijfels uit over een kandidaat voor het presidentschap. Obama was “het weliswaar oneens” met veel dingen die Mitt Romney en John McCain in 2012 en 2008 zeiden, maar ze waren volgens hem “niet ongeschikt voor het ambt”.

Republikein gaat voor Clinton

Ondertussen neemt de kritiek op Trump vanuit zijn eigen partij verder toe. Terwijl de Republikeinen na hun conventie hoopten de gelederen gesloten te houden, verklaarde het New Yorkse Congreslid Richard Hanna dinsdag tegenover een lokale krant dat hij gaat stemmen op Clinton. Hij is volgens het medium daarmee de eerste Republikein in die positie die een dergelijke uitspraak doet. Hanna stelt dat Trump ” op alle vlakken ongeschikt is om onze partij te dienen en dit land te leiden”.

Eerder gaf de voormalige Republikeinse kandidaat Jeb Bush in een interview met NRC al aan dat hij in november niet gaat stemmen bij de presidentsverkiezingen omdat hij het oneens is de zakenman. Ook Trump’s grootste rivaal in de race om de Republikeinse nominatie, Ted Cruz, weigerde op de conventie zijn steun uit te spreken voor de Republikeinse kandidaat.

Lees ook: Jeb Bush gaat niet stemmen op Clinton of Trump

Bestuurslid Democraten stapt op

Ondertussen is het binnen de Democratische Partij ook allesbehalve rustig. Stapte eerder al voorzitter Debbie Wasserman Schultz op na een e-mailhack waarbij via WikiLeaks duizenden e-mailberichten uitlekte, nu volgen ook haar rechterhand uit het bestuur van de Democraten, Amy Dacey, en directeur communicatie Luis Miranda, dat voorbeeld.

Uit de e-mails bleek onder meer dat het bestuur liever Clinton zag als Democratische presidentskandidaat dan Bernie Sanders. Er werd onder meer besproken hoe die laatste in diskrediet te brengen was. De positie van Dacey zou daardoor onhoudbaar zijn geworden, meldt AP.

    • Jorg Leijten