Nieuwe eurocommissaris VK gaat over veiligheid

Julian King moet de voorgenomen ‘veiligheidsunie’ creëren. Zijn Britse voorganger stapte op na de Brexit.

Julian King (rechts) tijdens een herdenking in het Franse parlement van de vermoorde Britse politicus Jo Cox.
Julian King (rechts) tijdens een herdenking in het Franse parlement van de vermoorde Britse politicus Jo Cox. Foto Thomas Samson / AFP

Julian King, die zo goed als zeker de nieuwe Britse eurocommissaris wordt, krijgt veiligheid in zijn portefeuille. Dat heeft voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie dinsdag bekendgemaakt.

Na de aanslagen in Brussel in maart riep Juncker op tot meer Europese samenwerking op het gebied van veiligheid en tot het creëren van een ‘veiligheidsunie’ naast een gezamenlijke markt en monetaire unie. King wordt nu verantwoordelijk voor de creatie daarvan.

Hij moet onder meer zorgen dat de informatie-uitwisseling tussen nationale veiligheidsdiensten efficiënter verloopt en verdere punten in kaart brengen waarop de EU gezamenlijk tot een betere bestrijding van terrorisme kan komen.

Lees ook over Europese samenwerking op veiligheidsgebied: De lekke Europese veiligheidsparaplu

De nieuwe Britse premier Theresa May zegt in een reactie tegenover persbureau Reuters de toewijzing van de portefeuille toe te juichen. Volgens haar is veiligheid een belangrijke kwestie voor de hele EU. Na de aanslagen in Nice zei May al dat ook na het vertrek van de Britten uit de EU veiligheid een belangrijk punt van samenwerking blijft:

“We moeten blijven samenwerken met Frankrijk en ook andere Europese landen op het gebied van veiligheid. We laten ons niet bang maken door terroristen, we hebben beide te maken met dezelfde dreigingen en moeten samenwerken om die het hoofd te bieden. Ik kan absoluut bevestigen dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie zal verlaten, maar we verlaten Europa niet en onze samenwerking zal voortduren.”

Nieuwe portefeuille

Jonathan Hill, de vorige eurocommissaris van de Britten, stapte op nadat het Verenigd Koninkrijk voor een Brexit stemde. Hij was voorstander van blijven in de EU en was als commissaris verantwoordelijk voor financiële diensten. Omdat de Europese Commissie die portefeuille niet meer aan de Britten wilde toevertrouwen vanwege hun voorgenomen vertrek, moest naar een nieuwe invulling gezocht worden, toen King werd voorgedragen.

Elk van de 28 lidstaten heeft één eurocommissaris. Waarschijnlijk zal King, nu nog ambassadeur in Frankrijk, de laatste eurocommissaris worden voor zijn land, hoewel de officiële procedure om uit de EU te treden nog niet in gang is gezet. De Raad van de Europese Unie moet zijn voordracht formeel goedkeuren, nadat het advies heeft gevraagd aan het Europees Parlement.