Nieuwe eurocommissaris VK gaat over veiligheid

Julian King, die zo goed als zeker de nieuwe Britse eurocommissaris wordt, krijgt veiligheid in zijn portefeuille. Dat heeft voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie dinsdag bekendgemaakt.

Na de aanslagen in Brussel in maart riep Juncker op tot meer Europese samenwerking op het gebied van veiligheid en tot het creëren van een ‘veiligheidsunie’ naast een gezamenlijk markt en monetaire unie. King wordt nu verantwoordelijk voor het opzetten daarvan. Hij moet onder meer zorgen dat de informatie-uitwisseling tussen nationale veiligheidsdiensten efficiënter verloopt en andere punten in kaart brengen waarop de EU tot een betere terreurbestrijding kan komen.

Jonathan Hill, de vorige Britse eurocommissaris, stapte op nadat het Verenigd Koninkrijk voor een Brexit stemde. Hij was voorstander van blijven in de EU en was als commissaris verantwoordelijk voor financiële diensten. Omdat de Europese Commissie die portefeuille niet meer aan de Britten wil toevertrouwen vanwege hun voorgenomen vertrek, moest naar een nieuwe invulling gezocht worden.

Elk van de 28 lidstaten heeft één eurocommissaris. Waarschijnlijk zal King, nu nog ambassadeur in Parijs, de laatste eurocommissaris worden voor zijn land, hoewel de officiële procedure om uit de EU te vertrekken nog niet in gang is gezet. De Raad van de Europese Unie moet zijn voordracht formeel goedkeuren, nadat het advies heeft gevraagd aan het Europees Parlement.(NRC)

    • Joram Bolle