Lid van motorbende? Dan jasje uit bij betreden terras

Politie

Strikte kledingvoorschriften in de horeca moeten ervoor zorgen dat criminele motorbendes verdwijnen uit Sittard-Geleen. Motorjack aan? Dan mag de horecabaas je vragen „de lokaliteit” te verlaten.

Hoe herken je criminele motorclubs? Deze flyers, die plaatselijk worden uitgedeeld, moeten horecaondernemers daarbij helpen.

Leden van motorbende No Surrender die zo’n 35 man sterk een terrasje pikken op de markt in Sittard. Als de politie ze lastigvalt, zeggen ze te verkassen naar Geleen om daar in de zon een biertje te gaan drinken. Het was het beeld afgelopen zondagmiddag in Sittard-Geleen. In de Zuid-Limburgse gemeente (94.000 inwoners) is een luidruchtige strijd uitgebroken over waar en hoe leden van zogeheten Outlaw Motorcycle Gangs (OMG) zich nog mogen vertonen.

0308BINmotor_pamflet1

Het conflict is ontstaan nadat eind vorige maand de plaatselijke horeca, de Limburgse politie en de gemeente Sittard-Geleen een nieuw initiatief namen om leden van criminele motorbendes te weren. Cafés en restaurants hebben vorige week een uitvoerige brief ontvangen met instructies over hoe ze „personen kunnen weigeren in uw gelegenheid, zonder daarbij te discrimineren”.

‘Dit is je reinste discriminatie’

„Imago is belangrijk voor OMG’s”, zo wordt de horecaondernemers uitgelegd. „Hiermee onderscheiden ze zich van andere motorclubs en van de rest van de maatschappij.” Vooral het publiekelijk dragen van clubkleding, de zogeheten ‘Colors’, is bij uitstek de manier zich te onderscheiden, aldus het schrijven. De horeca krijgt het advies om klanten die geen ‘passende kleding’ dragen te vragen „de lokaliteit” te verlaten. Als de motorrijders toch blijven zitten „dan plegen zij huisvredebreuk en verleent de politie assistentie”. Er is een speciale ‘horecatelefoon’ om snel hulp te kunnen vragen.

Als bijvoorbeeld in Rotterdam mensen met een Ajax-shirt zouden worden geweerd, zou het land te klein zijn

Erik Thomas, advocaat van motorgroep Satudarah

De kledingbepalingen zijn slecht gevallen bij de motorclubs. „Het is je reinste discriminatie. De Grondwet staat niet toe te discrimineren op grond van uiterlijk”, zegt advocate Gitte Stevens, die onder anderen de vicepresident van motorclub Bandidos bijstaat. „Het is heel naargeestig zoals de politie hier groepen buitensluit”, zegt advocaat Erik Thomas van motorgroep Satudarah. „Als bijvoorbeeld in Rotterdam mensen met een Ajax-shirt zouden worden geweerd, zou het land te klein zijn. Dit is onacceptabel”, zegt Thomas.

De baas van de Limburgse politie, Gery Veldhuis, zegt dat de huidige maatregelen worden getroffen omdat „in de gemeente Sittard-Geleen de criminele motorbendes zich heel nadrukkelijk vertonen”. De politie zegt dat de motorclubs de indruk wekken bezig te zijn te regelen wie het in welke gemeente voor het zeggen heeft. „Er is vooral gedoe onder elkaar en daarna tegen de overheid”, aldus Veldhuis.

De machtsstrijd zou zijn ontstaan nadat er vorig jaar mei een twintigtal leden van motorclub Bandidos werd opgepakt in dezelfde regio, in een onderzoek (Operatie Kievit) waarbij vierhonderd agenten waren betrokken. De verdachten zijn op vrije voeten in afwachting van het voor 2017 geplande proces waar ze terecht moeten staan voor zaken als drugshandel, afpersing en lidmaatschap van een criminele organisatie. Maar ze hebben wel een onderling contactverbod. Andere motorbendes zouden nu volgens de politie die verzwakte positie van de Bandidos aangrijpen om zich te vestigen in deze grensstreek.

Lees ook: Motorclubs blijven een hoofdpijndossier voor justitie. Kunnen we ze niet gewoon verbieden?

Politiechef: ze mogen best nog naar cafés

Politiechef Veldhuis verwerpt de kritiek van discriminatie. „Ze mogen best nog naar cafés en restaurants maar alleen niet in hun colors.” Optreden is volgens hem geboden omdat het „uitgaanspubliek zich unheimisch voelt bij al die motorrijders en ook de uitbaters hebben laten weten die grote motorgroepen onplezierig te vinden.”

De woordvoerster van Koninklijke Horeca Nederland reageert zuinigjes op het initiatief.

„Onze ondernemers moeten garant staan voor de veiligheid van de werknemers en de gasten. Wij volgen daarom de instructies die we krijgen op het gebied van de openbare orde.”

Advocaat Stevens zegt dat de horeca „helemaal klem” zit door het nieuwe beleid dat volgens haar gebaseerd is op een onjuist gerucht. „De politie denkt dat er een bendeoorlog dreigt maar dat is niet zo.” Toch wordt er wordt volgens haar enorme druk uitgeoefend op kroeg en cafébazen om mee te werken aan de nieuwe bepalingen. „Cafés hebben geen keus. Als ze toch motorclubs bedienen dan lopen ze het risico dat de gemeente de horecavergunning intrekt.”

Lees ook: Vechtende Mongols en Angels, dat is strijd om heerschappij
    • Marcel Haenen