Ruim vierduizend migranten overleden of vermist dit jaar

Dat is een stijging van 26 procent ten opzichte van de eerste zeven maanden van 2015, zo meldt het IOM.

Vlak voor de kust van Libië worden ongeveer 150 migranten op een overvolle boot gered. Foto Santi Palacios/ AP

In totaal zijn er 4.027 migranten overleden of vermist toen ze de oversteek wilden maken naar Europa. Dat meldt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) op dinsdag.

Het aantal doden en vermissingen is ten opzichte van de eerste zeven maanden van 2015 met 26 procent gestegen. Twee maanden geleden maakte het IOM bekend dat er 3.400 migranten waren vermist of verdronken.

120 lichamen gevonden bij Libische kust

Volgens de gegevens van het Missing Migrants Project van het IOM zijn er 3.120 migranten omgekomen in de Middelandse Zee. Afgelopen maand meldde het IOM in Libië dat er in de kustplaats Sabratha 120 aangespoelde lichamen waren gevonden.

Twitter avatar IOM_news IOM 257,186 migrants incl refugees arrived by sea to Europe
3,120 dead/missing https://t.co/Dc8umyVaTU #MigrationEurope https://t.co/gb1tv0PEPy

In totaal hebben dit jaar 257.186 migranten de oversteek naar Europa overleefd. Het overgrote merendeel kwam aan in Griekenland en Italië.

Migratie in Europa en Afrika stuk gevaarlijker

Tijdens hun tocht in Europa zijn er in de afgelopen zeven maanden 26 migranten vermist of overleden, dat is een iets lager aantal dan de 31 van dezelfde periode vorig jaar. Maar een stuk hoger dan de 9 doden in 2014. Dat geeft volgens het IOM aan dat de huidige politiek binnen EU-landen het risico verhoogd voor migranten en asielzoekers.

Vooral de migratie in Noord-Afrika is gevaarlijker geworden. Tot dusver zijn er dit jaar 342 migranten overleden, dat aantal is drie keer zo hoog als in dezelfde periode van 2015. Belangrijkste verklaring is geweld van lokale smokkelaars en autoriteiten.

    • Huib de Zeeuw