In beeld

Oorwormen, schimmel en vet. Op pad met de voedselinspectie

Nederland telt steeds meer ‘vieze’ restaurants. Vorig jaar werden er dubbel zo veel gesloten dan een jaar eerder. Een dag mee op inspectie.
Carolien Sijnesael, inspecteur van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bezoekt elke maand tientallen restaurants, toko’s, bakkerijen, slagerijen en vishandels.
David van Dam
Hier is ze op bezoek bij afhaalrestaurant Top Exotic in de Rotterdamse wijk Feijenoord. Sijnesael controleert de temperatuur van het voedsel. Alles blijkt keurig in orde.
David van Dam
Het aantal onhygiënische restaurants dat direct moet sluiten neemt jaarlijks toe. Bij Top Exotic ziet er alles er goed uit, hoewel er ook een paar aandachtspunten zijn.
David van Dam
De hygiënecode van Top Exotic blijft nog wat leeg.
David van Dam
De bezoeken van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zijn altijd onaangekondigd.
David van Dam
Inspecteur Sijnesael onderzoekt de koelcel van een bakkerij in de Rotterdamse wijk Feijenoord.
David van Dam
Dit zijn gewoon maanzaadjes voor op het brood. Dat ziet er prima uit.
David van Dam
Ondernemers die in overtreding zijn, moeten binnen drie weken met foto’s bewijzen dat de problemen zijn opgelost. Gebeurt dat niet, of niet goed genoeg, dan volgt herinspectie voor eigen rekening, à 200 euro.
David van Dam
Vervolgens gaat Inspecteur Sijnesael op bezoek bij islamitische slagerij Edessa. De kapotte tegels moeten vervangen worden.
David van Dam
Sijnesaels vorige bezoek bij de slagerij was twee jaar geleden. Inmiddels heeft het bedrijf veel geleerd, vertelt de eigenaar enthousiast.
David van Dam
De inspecteur wijst de eigenaar van de slagerij op schimmelvorming op het hout in de koelcel. Gelukkig wordt deze binnenkort geheel gerenoveerd of zelfs vernieuwd, vertelt de eigenaar.
David van Dam