Lars Boom tekent bij LottoNL-Jumbo

De renner, die overkomt van Astana, reed in het verleden al bij de voorgangers van de Nederlandse ploeg.

Lars Boom afgelopen jaar tijdens de Eneco Tour. Foto Vincent Jannink/ANP

Wielrenner Lars Boom (30) verruilt Astana voor Team LottoNL-Jumbo. De coureur kwam in het verleden al uit voor de voorgangers van de Nederlandse ploeg. Hij wordt de kopman in de voorjaarsklassiekers, zo heeft de ploeg dinsdag laten weten.

Boom won in 2014 al eens een etappe in de Tour de France voor het toenmalige Belkin. Ook eindigde hij tweemaal in de top 10 van Parijs-Roubaix en één keer presteerde Ronde van Vlaanderen. Bij Astana had de renner uit het Brabantse Vlijmen de weg naar boven definitief moeten inzetten, maar dat pakte niet helemaal uit zoals gepland. Hij boekte slechts één overwinning in twee jaar tijd.

Boom zelf is blij om terug te keren bij het team waarbij hij een groot deel van zijn opleiding genoot:

“Het team heeft de afgelopen twee jaar grote stappen gezet in haar ontwikkeling. Kijk naar de sprinttrein met Dylan Groenewegen en de klassementstrein rondom Robert Gesink en Steven Kruijswijk. (…) De ondersteuning en het vertrouwen van het team spelen daarbij een grote rol. Er ontbreken nog een paar dingen op mijn erelijst, voornamelijk een grote klassieke overwinning. Daarnaast wil ik samen met het team mijn tijdrit weer zorgvuldig oppakken.”

Ploegleider Nico Verhoeven hoopt dat renner uit het Brabantse Vlijmen bij LottoNL-Jumbo de stap naar een overwinning in één van de wielermonumenten kan zetten.

“Hij heeft in het verleden bewezen dat hij de klassiekers aan kan en we willen samen met hem de laatste stap zetten richting die grote overwinning in een monument. Hij is een renner die op veel vlakken inzetbaar is. Hij kan een rol spelen in de sprinttrein en in grote rondes. Daarnaast willen we zijn tijdrit weer naar een niveau brengen waarmee hij voor de winst kan strijden.”

Exit Vanmarcke

Het aantrekken van Boom betekent vrijwel zeker de exit van de Belgische klassiekerspecialist Sep Vanmarcke bij LottoNL-Jumbo. De coureur werd afgelopen tijd al met Etix-QuickStep in verband gebracht, maar kwam met die ploeg niet tot overeenstemming.

Eerder deze week maakte LottoNL-Jumbo al bekend dat het ook bergop versterking heeft gezocht: Juan José Lobato komt over van Movistar. De Spanjaard won vier koersen.

    • Jorg Leijten