Justitie verhoort vrouw over tijd bij IS, na terugkeer in Nederland

Islamitische Staat

Laura Hansen, die naar eigen zeggen is ontsnapt uit het ‘kalifaat’ van IS in Syrië, is bij aankomst op Schiphol direct aangehouden voor verhoor.

Laura Hansen – een 20-jarige vrouw, die vorig jaar door haar echtgenoot meegenomen zou zijn naar Syrië en ontsnapt zou zijn aan terreurgroep Islamitische Staat (IS) – is terug in Nederland. Dat heeft het Openbaar Ministerie gemeld.

Hansen is bij aankomst op Schiphol maandagavond direct aangehouden, in het kader van een strafrechtelijk onderzoek. Dat is een standaardprocedure voor mensen die terugkeren uit gebied dat in handen is van IS. Ze wordt verdacht van „deelname aan een terroristische organisatie” van 1 september 2015 tot en met 12 juli 2016″ en zal daarover worden verhoord. De vrouw heeft twee kinderen, van vier en één, met haar 27-jarige man. Zij zijn ondergebracht bij een pleeggezin, in overleg met de familie van Hansen, zo zegt het OM.

In september 2015 reisden Hansen en haar man, een Nederlander van Palestijns-Duitse afkomst, af naar Raqqa in Syrië. Die stad wordt gezien als hoofdstad van het door IS gestichte kalifaat. Haar zou zijn voorgehouden dat ze daar met vakantie gingen en vluchtelingen gingen helpen.

Na een week werd ze naar eigen zeggen overgebracht naar Mosul in Irak. Half juli zou het haar met haar kinderen gelukt zijn zich over te geven aan Koerdische Peshmerga-strijders. Haar vader was in contact gekomen met de strijders. Vervolgens verscheen Hansen op de Koerdische zender Kurdistan 24 om haar verhaal te doen.

Daarin vertelde ze onder meer dat haar man gewelddadig was. Omdat ze zwanger was, wilde ze niet van hem scheiden. Hansen bekeerde zich op 17-jarige leeftijd tot de islam en ontmoette haar man op een datingsite voor moslims. Volgens haar ouders was zij „een kwetsbaar meisje”. Haar man zou haar hebben gehersenspoeld. In 2011 is ze al een tijdje vermist geweest, toen ze was weggelopen uit een jeugdcentrum.

    • Joram Bolle