Jos de Albatros

Eind oktober 1995 spoelde een zwartvoetalbatros (Phoebastria nigripes) aan bij Westport in de Amerikaanse staat Washington. De zeevogel werd met een gebroken linkervleugel overgebracht naar een Wildlife Rescue Center. De ernstig gehavende vleugel werd volledig geamputeerd en de vogel genas. Met slechts één vleugel kon de albatros niet meer terug naar zee. Daarom zocht het vogelasiel een dierentuin die de vogel onderdak kon bieden. Die werd uiteindelijk gevonden in Nederland. Gesponsord door Northwest Airlines vloog de zeevogel in januari 1996 naar Vogelpark Avifauna, waar hij een speciaal buitenverblijf, aangepast voedsel (inktvis) en de naam ‘Jos de Albatros’ kreeg. Hij was de eerste albatros die in een dierentuin te zien was.

Ik kende hem niet, maar kwam zijn levensverhaal in het Natuurhistorisch Museum op het spoor. In een doos met een los albatrosskelet vond ik een etiket met de intrigerende notitie ‘Jos’. Dankzij de (geamputeerde) stomp van het opperarmbeen uit de linkervleugel was snel duidelijk dat het de importvogel uit Avifauna is. Jos de Albatros maakt sinds 2001 deel uit van de prachtige zeevogelskelettencollectie van Edward Soldaat (1953-2016) die zijn levenswerk aan het museum naliet.