Instagram hervormt app flink met verdwijnende foto’s

De beroemde fotoapp gaat een stuk meer op rivaal Snapchat lijken.

Gebruikers kunnen in hun foto's tekenen of schrijven.
Gebruikers kunnen in hun foto's tekenen of schrijven. Instagram

Instagram lanceerde dinsdag de uitbreiding ‘Instagram Stories’, een nieuwe mogelijkheid waarbij gedeelde foto’s binnen 24 uur vanzelf verdwijnen. Foto’s automatisch doen verdwijnen was juist een kenmerkend onderdeel van Snapchat, zelfs de naam ‘Stories’ komt overeen met de functie van de rivaal.

Naast het laten wissen van foto’s, kunnen gebruikers in het nieuwe Instagram ook hun foto’s verrijken met tekst of tekeningen. Ook dat komt sterk overeen met Snapchat. De tijdlijn van Instagram blijft intact, maar met Stories komen de nieuwe mogelijkheden erbij.

Op de site van Instagram staat in een verklaring:

“Met Instagram Stories hoeft niemand zich zorgen te maken over het plaatsen van te veel foto’s. In plaats daarvan kan je zoveel delen als je wil, en zo creatief zijn als je wil.”

Instagram, in 2012 gekocht door Facebook, werd beroemd om de modieuze filters. Foto’s op de app zijn vaak zorgvuldig geënsceneerd, waar foto’s bij rivaal Snapchat een meer spontaan karakter hebben. Snapchat kwam juist vorige maand met de functie ‘Memories’, waardoor het makkelijker wordt om foto’s te bewaren en de app als fotoalbum te gebruiken.

Onder jongeren populair

Snapchat werd in 2011 opgericht en is populair onder jonge gebruikers. Persbureau Bloomberg meldde eerder dat het bedrijf meer dan 150 miljoen dagelijkse gebruikers heeft. Dat is ongeveer de helft van het aantal dagelijkse gebruikers van Instagram.

Lees ook: Waarom jongeren van Snapchat houden

Eind 2013 sloeg de toen 23-jarige Snapchat-topman Evan Spiegel een bod van 3 miljard dollar van Facebook af. De waarde van Snapchat wordt inmiddels op tussen de 20 en 22,7 miljard dollar geschat.

Komende dagen wordt Instagram Stories over de hele wereld uitgerold. In een video laat Instagram zien wat er mogelijk is.