Actievoerend grondpersoneel KLM legt werk neer

Anderhalf uur lang wil het grondpersoneel woensdagavond geen bagage meer in- of uitladen. KLM spant een kort geding aan.

Werknemers van KLM bij eerdere acties voor een betere cao.
Werknemers van KLM bij eerdere acties voor een betere cao. ANP / Lex van Lieshout

Een deel van het grondpersoneel van KLM legt woensdagavond tussen 19.30 en 21.00 uur het werk neer. Met de actie probeert FNV betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen. KLM spant een kort geding aan tegen de actie.

Naast het niet meer in- of uitladen van bagage, weigert het personeel anderhalf uur lang ook vliegtuigen naar de startbanen te brengen. Bij de incheckbalies wordt woensdagavond wel doorgewerkt. De werkonderbreking treft volgens FNV-bestuurder Zakaria Boufangacha waarschijnlijk tientallen vluchten, die hierdoor vertraging kunnen ondervinden.

KLM maakte dinsdagavond in een verklaring bekend dat woensdagmiddag een kort geding dient tegen de actie. De luchtvaartmaatschappij was eerder ingelicht over de geplande werkonderbreking. KLM stelt in het statement altijd bereid te zijn om in gesprek te gaan, maar “niet in te gaan op een eenzijdig ultimatum”.

FNV vraagt 1 procent loonsverhoging vanaf januari volgend jaar en geen verslechtering van vakantie- en seniorendagen. Daarnaast wil FNV dat uitzendkrachten die al jaren structureel werk verrichten in vaste dienst komen. De vakbonden liggen al een tijdje overhoop met KLM over de arbeidsvoorwaarden voor het grondpersoneel.

Lees ook: Nu heeft ook KLM ruzie met bonden

Circa 16.000 van de 32.000 medewerkers van de KLM is grondpersoneel. Het verzet zich met hulp van de vakbonden ook tegen riante salarissen van piloten en een grote reorganisatie die momenteel aan de gang is.

Extra drukte op Schiphol

De doorgaans drukke zomerdagen op Schiphol verliepen sinds het weekend al geenszins vlekkeloos. Vanwege een ‘signaal’ dat volgens de gemeente Haarlemmermeer past “binnen het landelijke dreigingsbeeld” zijn er sinds zaterdag extra controles op en rond de luchthaven. Of de extra controles woensdag nog aanhouden, is onbekend.

Ook bleven door storingen sinds vrijdagavond circa 15.000 koffers achter op Schiphol. Tot 9 augustus wordt daarnaast aan het spoornetwerk rond de luchthaven gewerkt, en wordt op een deel van het traject NS-bussen ingezet. Veel van de bussen liepen afgelopen dagen vertragingen op door de extra controles.

    • Liza van Lonkhuyzen