Dit zijn de beste tips om tijdens de Gay Pride nog te doen

Party Komend weekend is het daverende slot van Gay Pride in Amsterdam. Tot die tijd is er nog van alles te doen voor wie nu, na anderhalve week, nog inhaakt.

Foto Maarten Hartman

Transmission Reprise

Wat: Een expositie van en over transgenders. Aan de hand van bontjassen, vlaggen en petticoats worden persoonlijke verhalen over gender, erkenning en verlangen verteld. Behoefte hier direct met iemand over te praten? In de expositie vinden dagelijks Stadsgesprekken plaats, hier kun je jouw verhaal kwijt bij betrokkenen of ervaringsdeskundigen. Daarnaast biedt het museum de mogelijkheid de vaste tentoonstelling te bewonderen terwijl Ellie ‘etherdiscipline’ Lust, woordvoerder Politie Eenheid Amsterdam en voorzitter van Roze in Blauw Amsterdam, via een audiotour (on)zichtbare LGBTI-verhalen in het museum vertelt.

Waar: Transmission Reprise is t/m 18 september te zien in Amsterdam Museum, Kalverstraat 92. Elke dag open van 10.00 tot 17.00. Entree €12,50. De Stadsgesprekken vinden tijdens Europride dagelijks plaats tussen 14.00 en 15.00 uur. Ellie’s audiotour en plattegrond zijn verkrijgbaar bij de kassa.

The Danish Girl en Out to Win

Wat: Goed weer en goede films vragen om een openluchtbioscoop. Bekijk woensdag en donderdag The Danish Girl en Out To Win op de Nieuwmarkt in Amsterdam. Die eerste, bejubelde film toont een dubbelportret van het Deense kunstenaarsechtpaar Gerda en Einar Wegener, omstreeks 1920, dat bekend werd door de portretten die Gerda van haar echtgenoot in vrouwengedaante, als Lili, schilderde. Lili zou de eerste man zijn geweest die een geslachtsveranderende operatie onderging. De documentaire Out To Win toont de levens en carrières van (professionele) atleten terwijl ze vechten voor een plek op het speelveld en buiten de kast. Onder andere tennisster Billie Jean King, die na haar coming out in 1981 een van de eerste openlijk lesbische vrouwen in de topsport werd, komt in de documentaire aan het woord.

Waar: The Danish Girl is woensdag 3 augustus om 21.00 uur te zien op de Nieuwmarkt in Amsterdam. Lees de recensie van NRC van The Danish Girl hier.

Out To Win draait donderdag 4 augustus om dezelfde tijd.

COC en de Shakespeare Club

Wat: Voordat homobelangenvereniging COC daadwerkelijk COC (Cultuur- en Onspannings Centrum) heette, was er de Shakespeare Club. Een schuilnaam die ten tijden van de oprichting, 7 december 1946, nog nodig was. Nu keert de Shakespeare Club terug met kunst, cultuur, muziek, hapjes, drankjes en deejays. O.a. het DeLaMarTheater, De Nederlandse Reisoparea en Club ChUrch organiseren activiteiten.

Waar: De Shakespeare Club bevindt zich op de binnenplaats van Amsterdam Museum. Dagelijks open van 11.00 tot 21.00 uur, op donderdag, vrijdag en zaterdag tot 23.00 uur.

Drag Queen Olympics

Wat: Voor de elfde keer organiseert Jennifer Hopelezz een alternatieve variant op de Olympische Spelen: de Drag Queen Olympics. De sportmanifestatie bevat klassiekers als 100 meter rennen op stiletto’s en handtaswerpen, maar is dit jaar ook verzien van nieuwe onderdelen als hoelahoep en ‘Bitch Volleybal’.

Waar: Drag Queen Olympics start vrijdag 5 augustus bij het Homomonument op de Westermarkt in Amsterdam. De Spelen beginnen om 19.00 uur. Er kan worden deelgenomen door drag queens en kings en ‘iedereen met hakken die mee wil doen’.

Een regenboog van koren

Wat: Verschillende LGBTI-koren van over de hele wereld vullen het Concertgebouw met pop, klassiek, jazz en traditionele muziek. O.a. Männer Minne, Classical Lesbians, Diversity Choir en Pink Singers betreden het podium van de Grote Zaal. De presentatie ligt in handen van sopraan Francis van Broekhuizen en acteur Tony Neef.

Waar: Een regenboog van koren is vrijdag 5 augustus van 18.00 tot 23.00 uur te horen in Het Koninklijke Concertgebouw te Amsterdam. Kaartjes kosten 20 euro, in- en uitlopen is geen probleem.

Canal Parade

Wat: En dan.. De parade! Zaterdag 6 augustus varen er maar liefst tachtig versierde boten door de grachten van Amsterdam. Vanaf de kade kunnen de boten en haar bemanning worden bewonderd. Let op! Jaarlijks komen er zo’n 300.000 bezoekers op de parade af. Voor goed zicht is het slim enkele uren van tevoren al een plekje te ‘veroveren’. Zelfs meevaren? Boten kleiner dan 10 meter zijn toegestaan aan de zijkanten van het kanaal. Zorg ook hiervoor dat je op tijd bent, de route wordt op een gegeven moment afgesloten.

Waar: De parade start om 13.30 bij Westerdok (vlakbij Amsterdam Centraal Station). De route loopt door de Prinsengracht en de Amstel en eindigt bij het Scheepvaartmuseum, Oosterdok. Rond 18.00 uur is de tocht afgelopen.

    • Astrid van Rooij