‘Gasaanval op Syrisch dorp bij crashplek Russische helikopter’

Er zijn 33 gewonden gevallen, onder wie veel kinderen en vrouwen, dat meldt het Syrische reddingsteam Witte Helmen.

In het Noord-Syrische dorpje Saraqeb heeft een helikopter op maandagnacht vaten met gifgas naar beneden gegooid. Daarbij zouden er 33 gewonden zijn gevallen, onder wie veel vrouwen en kinderen. Dat meldt de Syrische Burgerbeschermingorganisatie Witte Helmen, een reddingsteam dat onder meer door Nederland wordt ondersteund.

Twitter avatar whitehelmets_sy whitehelmets - idlib Helicopter targeted with chlorine gas Saraqeb in the countryside of Idlib.
30 injury of civilians ،Mostly children https://t.co/2ldHfupRou

Het dorp in de provincie Idlib ligt vlakbij de plek waar op maandag een Russische helikopter uit de lucht werd geschoten, daarbij kwamen de vijf inzittenden om. Dat was het grootste verlies voor de Russische troepen op één dag sinds zij aan de zijde vechten van de Syrische president Assad. Volgens het reddingsteam zitten Syrië en Rusland achter de gifgasaanval.

‘Mogelijk sprake van chloorgas’

De hulpverleners zijn op de plek van de aanval om de getroffenen te helpen. Ze denken dat er chloorgas is gebruikt, maar kunnen dat niet verifiëren. Op video’s die de organisatie heeft verspreid zijn mensen te zien die moeite hebben met ademhalen. Via zuurstofmaskers proberen de hulpverleners hun levens te redden.

Lees ook: Boven Syrië hangt geur van chloorgas

Het is volgens het reddingsteam de tweede keer dat het dorpje Saraqeb is getroffen door een gifgasaanval. In de gehele provincie Idlib, waar verschillende rebellengroepen aan de macht zijn, zouden sinds het begin van de Syrische oorlog negen van dit soort aanvallen hebben plaatsgevonden.

Syrische overheid en IS gebruiken gifgas

In de afgelopen jaren zijn er meerdere beschuldigingen geuit richting het Syrisch regime dat ze gifgasaanvallen uitvoeren op dorpen in rebellengebieden. Vorig jaar maart zouden er meer dan 100 gewonden zijn gevallen in het Syrische dorpje Sarmin in de provincie Idlib.

De Syrische president Assad heeft altijd ontkend dat zijn leger gifgas heeft gebruikt in Syrië. De mensenrechtenorganisatie Human Right Watch beschuldigde het regime van het gebruik van chemische wapens in april en mei 2015.

De beschuldigen komen na de ontmanteling van chemische wapens in Syrië. Nadat er in 2013 zenuwgas werd gebruikt in de buurt van Damascus, waarbij honderden mensen omkwamen, ontstond er veel internationale druk op Syrië. In samenwerking met Rusland en de Verenigde Staten besloot het regime om haar chemische wapens te vernietigen. De Nederlandse VN-gezant Sigrid Kaag had de leiding over deze missie. De vernietiging gebeurde onder toezicht van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW). Chloorgas staat echter niet op de lijst met verboden wapens.

Ook rebellengroepen zouden gifgas hebben gebruikt in de oorlog in Syrië. Eind juni zouden militanten van terreurbeweginging Islamitische Staat gifgas hebben ingezet tijdens aanvallen op Koerdische milities.

    • Huib de Zeeuw