Boeken

Fazil Iskander (1929-2016)

In Moskou is afgelopen zaterdag de Abchazische schrijver en dichter Fazil Iskander overleden. Hij werd in Nederland vooral bekend door zijn Verhalen uit de Kaukasus (1991).

Fazil Iskander

Iskanders werk wordt gekenmerkt door ironie, humor en een groot stilistisch vermogen. In het verhaal ‘Het sterrenbeeld Geitegems’ uit 1966 (verschenen in de reeks ‘Russische Miniaturen’ van uitgeverij Van Oorschot) steekt hij de draak met de Sovjet-campagnes in de landbouw, aan de hand van een poging om een geit en een steenbok te kruisen. De goedgelovigheid van de betrokken personages resulteert uiteindelijk in ontgoocheling.

Met enige regelmaat uitte Iskander zijn afkeer over separatisme en etnische conflicten op de Kaukasus. Zijn standpunten hadden grote invloed op het politieke debat over Abchazië, dat zich begin jaren negentig in een bloedige burgeroorlog afscheidde van Georgië.

Iskander is 87 jaar oud geworden.

    • Michel Krielaars