Duizenden koffers blijven achter op Schiphol door storingen

Reizigers kampen ook met extra reistijd door veiligheidscontroles en werkzaamheden aan het spoor.

Reizigers op Schiphol. Valerie Kuypers / ANP

Door een storing dinsdagmiddag zijn ongeveer zesduizend koffers achtergebleven op de luchthaven. Het gaat om bagage van zowel vertrekkende als overstappende passagiers, die naar verwachting voor een aanzienlijk deel dinsdagavond wordt nagezonden. Vrijdagavond en zaterdag was er ook een technische storing in het bagagesysteem, daardoor bleven circa negenduizend koffers achter.

Dat ging vooral om bagage van overstappende reizigers van KLM op het Amerikaanse Delta Air Lines. Momenteel zijn er van de storing van afgelopen weekend nog zo’n vijfduizend koffers achtergebleven op de luchthaven, de rest is nagezonden aan de passagiers. Op drukke zomerdagen zoals deze verwerkt Schiphol rond de tweehonderdduizend koffers per dag.

Nieuwe sporen

Naast de problemen met de koffers, ondervinden reizigers vertraging door werkzaamheden aan het spoor en extra controles van de marechaussee. Tot en met 9 augustus zijn er omvangrijke werkzaamheden aan het spoornetwerk rondom de luchthaven, omdat er nieuwe sporen worden aangesloten tussen Duivendrecht en Schiphol. Reizigers die van Amsterdam naar de luchthaven willen, wordt geadviseerd om veel extra tijd te nemen voor hun reis. Treinen tussen de stations Sloterdijk en de luchthaven rijden niet, daarom zijn NS-bussen ingezet. Deze bussen doen er momenteel extra lang over door extra veiligheidscontroles op en rond Schiphol.

Er zijn sinds zaterdag extra controles op Schiphol en de wegen naar de luchthaven vanwege een ‘signaal’ dat past “binnen het landelijke dreigingsbeeld”, aldus de gemeente Haarlemmermeer. Over de aard van het signaal worden vooralsnog geen uitspraken gedaan. Maandag werd bekend dat deze veiligheidsmaatregelen komende dagen aanhouden.

Twitter avatar Schiphol Schiphol Update: the additional security measures at and around Schiphol airport will be maintained for the upcoming days.
    • Liza van Lonkhuyzen