DSM stelt verwachtingen bij na positief kwartaal

Bij een gelijke omzet behaalde het bedrijf uit Heerlen ruim 20 procent meer nettowinst.

Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Chemieconcern DSM verwacht dat het resultaat over het gehele jaar hoger uitvalt dan in eerste instantie werd voorspeld. Dat komt door goede resultaten in het tweede kwartaal. De nettowinst steeg flink bij een min of meer gelijke omzet, zo blijkt uit publicatie van de kwartaalcijfers.

De omzet bedroeg in het tweede kwartaal bijna 2 miljard euro, een procent meer dan in dezelfde periode in 2015. De nettowinst steeg tegelijkertijd van 110 naar 135 miljoen euro. Bekeken over het eerste halfjaar is de winst zelfs 36 procent hoger dan in 2015. Volgens DSM heeft dat vooral te maken met een succesvolle bezuinigingsoperatie. Het concern zegt op de juiste weg te zijn om in 2018 de geplande besparing van 250 tot 300 miljoen euro te hebben behaald.

Bij de tak die ingrediënten voor voedingsproducten verkoopt was de volumestijging 7 procent. Vooral de verkoop van voedingsproducten voor dieren waren verantwoordelijk voor die stijging. De materialendivisie, die onder meer hoogwaardige kunststoffen produceert, zag het volume 5 procent stijgen. Toch daalde de omzet vanwege een verlaging van de prijzen.

Als gevolg van de cijfers denkt DSM het beter te doen dan verwacht in het meerjarenplan tot en met 2018. In plaats van een brutowinststijging van 8 tot 9 procent denkt het een stijging van 10 tot 15 procent te kunnen behalen.