documentaire

De keuken van kamp WesterborkNPO 2, 22.40-23.35u.

De zomerstop is nog in volle gang, maar NPO 2 blijft gelukkig dagelijks nieuwe (Nederlandse) documentaires uitzenden. Vandaag is dat De keuken van kamp Westerbork: alle dagen stamppot (omroep MAX) van Santje Kramer. De documentaire richt zich op de voedselvoorziening in en rondom het doorgangskamp Westerbork tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er zaten gemiddeld 10.000 gevangenen in het kamp. Hoe kregen zij te eten? Waar kwam het voedsel precies vandaan? En wat deden mensen om aan extra eten te komen? Zorgen dat je een baantje kreeg in de keuken bijvoorbeeld. „Als je een hongerig gevoel hebt, moet je zorgen dat je bij de bron komt.” Kampgevangenen, boeren, nabestaanden van personeel en smokkelaars vertellen over het onderwerp. Ruth David, dochter van de Duits-Joodse chef-kok Ernst David: „Mijn vader was heel belangrijk, want eten bood troost. Eten hield de mensen in het kamp rustig. Daarom was er net voldoende”. In het herinneringscentrum Westerbork – waar de film ook voor het eerst te zien was – is tot en met 2 oktober een gelijknamige expositie te zien.

    • Auteur Onbekend