Orkater: ‘Dit overleven we niet’

Orkater vroeg het Fonds Podiumkunsten om een subsidie van 1.003.800 euro en kreeg niets. „Er valt weinig te zeggen op een dag als vandaag, behalve dat ik verbijsterd ben.” Marc van Warmerdam is directeur van muziektheatergezelschap Orkater.

De Pindakaasprins van Orkater, Oorkaan en HBS
De Pindakaasprins van Orkater, Oorkaan en HBS Foto Maurice Boyer

Aangevraagde subsidie 1.003.800. Toegekend 0 euro

„Vier jaar geleden kregen we een positief advies, onze tussentijdse voortgangsgesprekken waren positief en in 2014 kregen we in een brief van het Fonds Podiumkunsten we zelfs ongevraagd complimenten voor ons functioneren. En toch verliezen we, zonder enige waarschuwing, een miljoen aan subsidie. We willen van het Fonds Podiumkunsten graag een antwoord op de vraag hoe dat in vredesnaam mogelijk is. In het bedrijfsleven is zo’n scenario ondenkbaar. Zakelijk gezien zijn we het gezondste gezelschap van Nederland en we zijn bovendien jong en fris; slechts 10 procent van onze mensen is boven de vijftig.

Lees ook: Het nieuws en andere reacties

„Het Fonds helpt met Orkater een structuur om zeep waarin jonge makers leren hoe het systeem werkt. We zien dat het voor jonge gezelschappen ontzettend moeilijk is om voorstellingen in de schouwburgen te krijgen, om publiek te krijgen, om een voorstelling technisch in orde te maken. Wij dragen van harte bij aan de ontwikkeling van jonge makers, maar ik ben bang dat het Fonds nu te veel jonge makers subsidieert en te weinig ervaring overlaat.

„De theatersector gaat de verkeerde kant op. De eerste fout was de cultuurbezuiniging in 2011, die was gewoon te groot. De tweede fout is dat gezelschappen betaald worden per voorstelling. Dat is een zieke, perverse prikkel. Sommige gezelschappen hebben meer baat bij bijvoorbeeld twintig voorstellingen, sommige bij veertig. Nu moet je je voorstellingsdrempel halen, anders krijg je je subsidie niet.

„Sommigen zeggen dat we in de BIS hadden moeten zitten. Tja, dat blijft gokken. De BIS is voor de gevestigde orde, het Fonds is voor de vernieuwing. Wat daar tussenin zit, gaat momenteel te gronde. We proberen nu aan iedereen die enige invloed heeft duidelijk te maken dat dit scenario – een positief advies en geen subsidie – een slechte zaak is. Als onze pogingen vruchteloos blijken, dan betekent dit het einde van Orkater. De toekenning maandag van 540.000 euro van het Amsterdams Fonds voor de Kunst is mooi, maar stelt ons niet in staat onze voorstellingen nog te maken. Dat betekent dat we onze inkomsten van de kaartverkoop ook verliezen in de begroting. Dat overleven we niet.”

    • Annet Veenstra